IDEALNO ZA DORUČAK
POGAČICE SA BELIM LUKOM I SIROM KOJI SE TOPI: Ovako nešto nećete naći u pekari! (RECEPT)
Probajte ovaj recept za pogačice sa sirom, garantujemo da nećete zažaliti
Mekane su i vazdušaste, a kad ih zagrizete - tek vas očekuje iznenađenje! Topli sir koji se razvlači!
Punjene pogačice sa mocarelom i belim lukom će vas zaista osvojiti na prvi zalogaj. Pripremite ih za doručak, večeru ili služite uz roštilj. Koju god da kombinaciju odaberete, nećete se pokajati!
Sastojci:
250 g (2 šolje) brašna
1 kašičica instant suvog kvasca
1 kašika šećera
125 ml (1/2 šolje) toplog mleka
1 veliko jaje
malo iseckanog vlašca
1 kašičica soli
1 kašičica belog luka u granulama
3 kašike putera
Fil:
2 sveže mocarele
so
biber
peršun
Preliv:
2 kašike putera
1 jaje
parmezan
hlebne mrvice
Priprema:
Prosejte brašno, dodajte mu šećer i kvasac rastopljen u toplom mleku, Dodajte umućeno jaje, malo seckanog vlašca, so i beli luk u granulama. Malo izmešajte i dodajte omekšali puter. Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine i dobije meko testo (malo da bude lepljivo). Pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe.
Mocarelu isecite na komadiće, pa začinite solju, biberom i peršunom po ukusu i izmešajte. Nadošlo testo premesite varjačom, pa istresite na pobrašnjanu podlogu. Dodajte brašno i premesite, pa oblikujte u lotu i ostavite još malo da nadođe. Isecite na 16 delova i svaku oblikujte u mini lepinju. U sredinu svake stavite komad mocarele, pa formirajte pogačicu. Rasporedite ih u nauljan pleh.
Pomešajte 2 kašike istopljenog putera i pola umućenog jajeta. Smesom premažite pogačice, pa preko pospite parmezanom i hlebnim mrvicama. Pecite 25 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni C.
(Espreso/stvarukusa)