ODUŠEVIĆE VAS
STARI ORIGINALNI RECEPT ZA ĆUŠPAJZ: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje
Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola
Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede "na kašiku". Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Ali, pošto je ovo varivo kompletan obrok, po receptu kako su ga pravili naši stari, tako se i služilo.
Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.
Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.
Ako do sada niste probali, usudite se da se ukusom i mirisima vratite u detinjstvo i kuhinju vaših baka uz ovo jeftino, jednostavno, a veoma ukusno jelo.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
200 g graška
250 g boranije
3 krompira
1/2 kašike brašna
1/2 kašike slatke začinske paprike
1 kašika suvog biljnog začina
malo bibera
100 ml kuvanog soka od paradajza
peršun
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk sitno pa ih propržite na ulju. Dodajte im oljuštenu i iseckanu šargarepu i krompir, a onda i grašak i boraniju.
Sve nalijte vodom tako da ogrezne i dodajte sok od paradajza. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte dok povrće potpuno ne omekša.
Na ulju propržite brašno i začinsku papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Na kraju ga pospite sitno seckanim peršunom.
Varivo služite toplo, uz salatu od kiselog kupusa.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)