Dejan Čubrilo, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTS

obratite pažnju

DOKTOR ČUBRILO O OPASNIM KOMBINACIJAMA NAMIRNICA, OVO NIKAKO NEMOJTE RADITI: Evo šta kaže o RUSKOJ SALATI

Mi smo vodeća zemlja u svetu po narušenom zdravlju, zemlja sa jako velikim nezdravim navikama, nezdravom odnosu prema životu i o tome moramo da pričamo

Objavljeno: 01.01.2022. 09:11h > 09:17h

Profesor doktor Dejan Čubrilo gostovao je u emisiji gde je govorio koje nas to navike koštaju zdravlja i šta treba da izbegavamo.

"Mi smo vodeća zemlja u svetu po narušenom zdravlju, zemlja sa jako velikim nezdravim navikama, nezdravom odnosu prema životu i o tome moramo da pričamo. Ogroman broj onkoloških bolesti, ogroman broj hroničnih, nezaraznih bolesti – dijabetesa, ateroskleroze, infarkta, šlogova, to su sve bolesti načina života".

"Sem toga što sve to radimo, a radimo to baš dobrano, kada govorimo o tim zemljama, mi govorimo o mikropopulaciji, to je jedna grupacija koja tako radi, ali većinski deo populacije ne radi, i te kako zna šta radi. Samo pogledajte, petak, petkom se gradovi prazne, gde ljudi idu? Idu na neka šetališta, odmarališta, tamo pešače, druže se sa porodicom, i nije smisao kotlić i koliko će biti mesa na trpezi, koje je ogroman rizikofaktor za potenciranje citokinske oluje. Dakle, mi ovde se spremamo vikendom koji je restoran naš, kakva grupacija ljudi i koliku ćemo količinu mesa i pića pojesti i popiti. To je zaista veliki problem".

On je objasnio je ljudima koji su čekali Novu godinu kod kuće glavna preokupacija šta će da jedu.

foto: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now

"Nije nama samo Nova godina, mi smo u kontinuitetu u tom nekom maniru lošeg života, ogromna količina proteina, veliki broj komercijalnih dijeta, načina života vam potencira ogromnu količinu proteina u ishrani i takav način života nije uopšte razlika 31. januara i 1. decembra, to dođe na isto, stalno jedemo isto, prazničnim danima samo malo više, ali suštinski je taj kontinuitet. Mi stalno sebe iznutra opterećujemo, meni je žao, ali ja ovo pričam otvoreno ne da bih se svideo nekome, već da bi ljudi shvatili da loše žive i da im nijedan doktor sveta pomoći neće ako ne pomognu sami sebi".

Dr Čubrilo je odgovorio i na pitanje šta možemo da uradimo da bismo pomogli sebi. Pomenuo je i neke loše kombinacije namirnice koje skoro svi jedemo.

"Tako što ćemo prestati toliku količinu hrane da unosimo. Evo vidite, mi smo sada opterećni kako nabaviti količinu hrane za praznike, pa se spremamo koje to radnje rade, koliko rade, nama je to postalo glavno opterećenje. Sve je do nas, samo mislimo o tome, koliko smo pojeli, koja količina i ono što je najbitnije od svega, a sa čime smo to kombinovali. Ako već i jedemo meso, ako smo sebi dali oduška, možemo reći ’okej, neću uz meso da uzmem predjelo, pršut i sir’, pa ’neću uz meso uzeti pitu pre toga i neću rusku salatu’. Vi kad pojedete rusku salatu sa mesom, vi ste napravili takvu bombu u organizmu koja ne može da se provari, a onda se stvaraju gasovi, od kojih neki idu napolje, ali većinski ti gasovi idu sistemski, gas prolazi kroz membrane. Gas je kao kad biste stavili hranu da truli na vašoj terasi, to smrdi, isparavaju gasovi, metan izlazi iz tog nesvarenog mesa, ruske salate, ulazi u cirkulaciju i vaša krv u sebi ima gasove, vaši organi su opterećeni tim gasovima i dolazi do ogromnog opterećenja imunog sistema".

Ruska salata, sama po sebi, nije "zabranjena", ali ako je već jedete, dr Čubrilo savetuje da je uzmete sa hlebom, eventualno nekom pitom.

"Nemojte meso, sir, sarmu, to je najgora kombinacija jer to su mast i protein".

Savetovao je i sa čim da jedete sarmu, koja će se naći na mnogim prazničnim trpezama.

"Sarma sa malo hleba, oni koji su uznapredovali pa su svoja creva doveli u neki red mogu malo hleba uzeti uz sarmu, neko bareno povrće, turšija. Turšija je jako zdrava, recimo kiseli krastavčići, može i neka paprika iz turšije, ali to je jedino što može uz sarmu".

(Espreso / Informer)