obavezno isprobajte
ŠUMADIJSKI ČAJ ZOVU VRUĆOM RAKIJOM IZ PROSTOG RAZLOGA: Ni ŠLJIVOVICA joj nije RAVNA, donosimo RECEPT
Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi. Služiti toplo, pošto se kuvana rakija pije dok je vruća!
Šumadijski čaj se u našim krajevima pravi od šljivovice mada, može se praviti i od komovice.
U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripa i drugih bolesti, a odlično greje tokom zime. Ukoliko želite da kuvana rakija bude blaga, duže je prokuvavajte i posledično više alkohola će ispariti.
Sastojci:
4 kašike šećera
250 mililitara rakije
250 mililitara vode
Priprema vruće rakije:
U metalnu posudu stavite 4 kašike šećera da se karamelizuje, kada to postignete, skinite sa ringle pa dodajte odmah 250 mililitara rakije, jačine od 17 do 20 gradi i 250 mililitara vode. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi. Služiti toplo, pošto se kuvana rakija pije dok je vruća!
Neki u kuvanu rakiju vole da ubace nekoliko klinčića - kažu da je odlično. Ako je rakija jaka, dodajte više vode. Nije loše ostaviti je da malo ključa kako bi više alkohola isparilo.
(Espreso)