OMILJENA POSLASTICA
RECEPT ZA NAJUKUSNIJE OBLANDE KAKVE SU SPREMALE NAŠE BAKE: Idealno za prazničnu TRPEZU!
Oblande su bake uglavnom punile samo kremom, ali u tom slučaju treba napraviti više nadeca i pripremiti pet komada oblandi, toliko ih se obično i nalazi u jednom pakovanju
Oblande se ne smeju premazivati previše vlažnim kremovima (bolje su masnije) niti pekmezom jer postanu žilave. Ovaj Božić ih pripremite prema receptu naših baka.
Sastojci:
3 velike oblande 300 g šećera 4 dl mleka 200 g mlevenih oraha malo ruma narendana korica limuna 250 g margarina 0,5 litre jake crne kafe 600 g keksa s maslacem
Postupak:
Šećer se kuva u mleku 15 minuta pa se u to dodaju orasi, rum i korica limuna. Kad se skroz ohladi, dodaje se dobro umućeni margarin. To je krema kojom se potom premazuju oblande.
Oblanda se premazuje kremom s glatke strane pa se na kremu slaže keks prethodno umočen u kafu. Keks se isto premaže kremom pa se na njih stavlja druga kora (sa glatkom stranom nagore) i celi postupak se ponovi. Na kraju se kolač dobro stisne i to na način da se na njega stavi masni papir, a na njega nešto teško poput knjiga. Seče se drugi dan.
Saveti: Oblande su bake uglavnom punile samo kremom, ali u tom slučaju treba napraviti više nadeca i pripremiti pet komada oblandi, toliko ih se obično i nalazi u jednom pakovanju.
(Espreso / Krstarica)