Kupus, Foto: Pritnscreen

OPREZ

KUPUS JE JAKO ZDRAV I SEZONA MU JE! Ipak u ovim slučajevima može da NAŠKODI VAŠEM ORGANIZMU

Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je za jačanje imunuteta, obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave.

Objavljeno: 27.12.2021. 08:32h

Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.

Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata.

I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogrešiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.

FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja
FOTO: Print Screen Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MY EBRULI KITCHEN11
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Pritnscreen
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Printscreen YouTube/Kruna VD
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Printscreen

Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu.

Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode.

Kupus podstiče tegobe pankreatitisa i čira na želudcu.

(Espreso / B92)