PROBAJTE
MANASTIRSKI KOLAČ, SPREMA SE BRZO I BAŠ JE JEFTIN: Još je i posan! (RECEPT)
U toplu vodu dodati šećer i pekmez i malo mešati da sve krene da se topi
Mekana tekstura i bogat ukus su karakteristike ovog kolača, a najbolje od svega je što se sprema brzo i što je jeftin. Ovo je posni kolač u kojem mogu sada svi da uživaju.
Potrebno:
400 ml vode ( 2 čaše od po 2 dl )
12 kašika šećera
20 kašika brašna
8 kašika oraha ( mlevenih i seckanih, takođe i blendiranih ) to je oko 150 gr
4 pune kašike ređeg ( domaćeg ) pekmeza, kiselkastog ukusa (u ovom receptu je korišćen od breskve)
Posip:
4 kašike istog pekmeza i dve šake oraha
Priprema:
U toplu vodu dodati šećer i pekmez i malo mešati da sve krene da se topi. Dodati zatim brašno i prašak za pecivo i dobro umutiti žicom, kako ne bi bilo grudvica. Na kraju umešati orahe i opet sve izmešati.
Istresti u obložen pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 30 minuta. Pečen kolač odmah premazati pekmezom i posuti orasima i ostaviti da se ohladi.
Kasnije iseći u željeni oblik. Prijatno!
(Espreso / Noizz)