Manastirski kolač, Foto: Printscreen / Youtube

PROBAJTE

MANASTIRSKI KOLAČ, SPREMA SE BRZO I BAŠ JE JEFTIN: Još je i posan! (RECEPT)

U toplu vodu dodati šećer i pekmez i malo mešati da sve krene da se topi

Objavljeno: 25.12.2021. 12:28h

Mekana tekstura i bogat ukus su karakteristike ovog kolača, a najbolje od svega je što se sprema brzo i što je jeftin. Ovo je posni kolač u kojem mogu sada svi da uživaju.

Potrebno:

400 ml vode ( 2 čaše od po 2 dl )

12 kašika šećera

20 kašika brašna

8 kašika oraha ( mlevenih i seckanih, takođe i blendiranih ) to je oko 150 gr

4 pune kašike ređeg ( domaćeg ) pekmeza, kiselkastog ukusa (u ovom receptu je korišćen od breskve)

foto: Printscreen / Youtube

Posip:

4 kašike istog pekmeza i dve šake oraha

Priprema:

U toplu vodu dodati šećer i pekmez i malo mešati da sve krene da se topi. Dodati zatim brašno i prašak za pecivo i dobro umutiti žicom, kako ne bi bilo grudvica. Na kraju umešati orahe i opet sve izmešati.

Istresti u obložen pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 30 minuta. Pečen kolač odmah premazati pekmezom i posuti orasima i ostaviti da se ohladi.

Kasnije iseći u željeni oblik. Prijatno!

(Espreso / Noizz)