OBRATITE PAŽNJU
ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SODA BIKARBONE I PRAŠKA ZA PECIVO? Imaju drugačije namene!
Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje
Korisno je znati da su soda bikarbona i prašak za pecivo različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu zameniti jedno drugo jer imaju drugačije namene.
Šta je soda bikarbona?
Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima možete je pronaći pod imenom "baking soda", a mnogi misle da je ista stvar kao i prašak za pecivo, odnosno "baking powder".
Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen dioksid, pa se koristi za kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše "The Sun".
Šta je prašak za pecivo?
Iako je sličan, prašak za pecivo se sastoji od brojnih elemenata - jedan od njih je natrijum bikarbonat. Za razliku od natrijum bikarbonata koji zahteva aktiviranje kiseline i tečnosti, prašku za pecivo je potrebna samo tečnost.
Kao što i samo ime govori, prašak za pecivo koristi se u kuhinji za razne recepte. Koristi se za povećanje zapremine i olakšavanje teksture pečenih proizvoda, a sastoji se od dodataka poput kukuruznog brašna ili pirinčanog brašna koje upija vlagu.
Budući da prašak za pecivo već sadrži kiselinu, u velikoj meri je prethodno upakovana verzija natrijum bikarbonata - tako da mu generalno treba dodati vodu samo za istu reakciju.
Iako se koristi za sličnu hranu kao natrijum bikarbonat, neki ljudi imaju i drugu upotrebu za njega. Može se koristiti i u nezi, a može da se koristi i za pravljenje suvog šampona.
(Espreso / Magazin Novosti)