vazdušast i mekan
PEKARE SU PREVAZIĐENE, OVAJ RECEPT ĆE VAM SVI TRAŽITI: Domaći hleb mek KAO DUŠA (RECEPT) (VIDEO)
Profesionalni pekari mogu da naprave najdivnije testo, ali sada ako pratite ovaj recept dobićete najmeški hleb ikada. Svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti. Uložite samo malo truda i obradovaćete porodicu sa hlebom koji se topi u ustima.
Sastojci:
115 g zaslađenog kondenzovanog mleka
180 ml mleka
2 kašičice kvasca
355 g brašna
30 g slanog putera
1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte kondezovano mleko i mleko i dodajte kvasac. Dobro promešajte, pa dodajte brašno i prvo špatuolom promešajte, pa umesite testo. Kada dobijete polu glatko testo dodajte puter i so, pa mesite dok ne postane skroz glatko. Pokrijte i ostavite 3 minuta, pa mesite još 5 minuta. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Kratko premesite i podelite na 9 delova. Oblikujte loptice, pa pokrijte i ostavite 10 minuta. Rastanjite testo da izbacite vazduh, a zatim napravite valjak, opet rastanjite i napravite trougao, pa urolajte da dobijete oblik kiflice. Ređajte u pleh koji ste premazali puterom. Pokrijte i ostavite još sat vremena. Premažite mlekom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25 minuta. Pomešajte 1 kašiku maslaca i 1 kašičicu meda, pa premažite hleb dok je još vruć.
Napomene:
Ako kondezovano mleko nije zaslađeno dodajte 25 g šećera. Kako bi vam hleb uspeo pridržavajte se tačnih mera. Ako se testo malo zalepi, nije potrebno dodavati brašno, samo namažite malo maslaca na obe ruke.
(Espreso/StvarUkusa)