Riba, Foto: Printscreen

da ne poverujete

ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo šta je zdravije, TUNJEVINA ILI SARDINA!

Zaključak je da konzervisana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu

Objavljeno: 24.12.2021. 10:17h

Sigurno ste se pitali koliko je tunjevina iz konzerve zapravo zdrava. Ovaj obrok nekada može da upotpuni ručak, a u doba posta jedan je od izvora proteina. Međutim, verovatno ste čuli da i nije baš zdrava. A kakvo je stanje sa sardinom? Šta je zdravije – tunjevina ili sardina?

Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive, a svi znamo da je živa jako otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine ovog metala.

foto: Profimedia

Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude enorman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 mikrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, pogotovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to sedmično! Šokantan podatak je da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzervisanog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervisana sardina sadrži oko 10 puta manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

foto: Profimedia

Jedna porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene, dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervisana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu.

(Espreso / Novi.ba)