njam!
ČUDESA BEZ MESA! Posne ĆUFTE sa LEBLEBIJAMA, nećete im ODOLETI! (FOTO)
Obožavati ćete ih!
Obožavaoce ukusnih valjušaka od mesa sigurno će obradovati i posna varijanta, a to su ćufte od leblebija. Ovo zrnevlje, dominantno u kuhinji zemalja Magreba, ovde je našlo svoju primenu u zamenu za hranu životinjskog porekla.
Sastojci:
5 kriški hleba 2 oljuštena krompira peršun 1 kašika tucane paprike 2 glavice crnog luka 200 grama leblebija 1 kašika mešavine začina pola male kašike sode bikarbone 2 češnja belog luka ulje so mleveni crni biber
Način pripreme:
Hleb iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo vodom. Omekšalom hlebu istisnemo višak tečnosti. U veći sud krupno izrendamo glavice crnog luka. Zatim u isti sud krupno izrendamo krompire. Dodamo sitno isečen peršun i isceđen hleb.
Leblebije izmiksamo u blenderu. Izmiksane leblebije prosejemo kroz cediljku i dodamo u sud. Dodamo mešavinu začina, sodu bikarbonu, tucanu papriku, posolimo, pobiberimo. Sitno isečemo beli luk i dodamo u sud. Rukom umesimo smesu. Uzimamo od smese i formiramo ćufte.
Pržimo ćufte u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja. Ispržene ćufte stavimo na činiju obloženu papirom da upije višak masnoće, posle čega ih poslužimo.
Dekorišemo svaku ćuftu krugom limuna i rotkvice.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Bašta Balkana)