MAMURLUK
BUDITE PAMETNI, ZAOBIĐITE MAMURLUK! Lekari savetuju KAKO da ZAUSTAVIMO nemilu NUSPOJAVU PRAZNIKA
Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, džina i ruma imaju manje, pa će ređe uzrokovati mamurluk
Kombinacija prazničnih slatkiša, alkohola i manjka sna često čini da se sutradan osećamo prilično loše, pa lekari savetuju kako ovih praznika možemo da izbegnemo ili bar ublažimo mamurluk nakon vesele večeri.
- Studije su identifikovale tri najčešća faktora koji utiču na pojavu i težinu mamurluka - rekla je za Yahoo porodična doktorka iz Arizone dr. Evelin Darius, a prvi je, kaže, vreme kad smo počeli piti; naime što ranije počnemo, veća je verovatnoća za mamurluk sutradan...
Drugi faktor, objašnjava, je izbor pića, jer istraživanja pokazuju da pića tamne boje više toksičnih kemikalija koje mogu pogoršati mamurluk.
- Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, džina i ruma imaju manje, pa će ređe uzrokovati mamurluk - kaže Darius i dodaje da je treći faktor za pojavu mamurluka - naš metabolizam.
- Pojava mamurluka zavisi o brzini pretvorbe alkohola u acetaldehid; što je taj proces brži, šanse za mamurluk su manje - dodala je.
A da biste ga što bolje izbegli, medicinska direktorka klinike One Medicalu i doktorka dr. Nataša Bhujan kaže da su ključni priprema i umerenost - i preporučuje sledeći pristup:
- pijte puno vode i dan kad pijete alkohol i dan pre i dan koji planirate piti
- naspavajte se
- izbegavajte popiti previše alkohola, svako ima drugačiju granicu za mamurluk.
- zbegavajte piti na prazan želudac.
- Iako se stručnjaci slažu da ne postoji čarobna pilula koja ga može potpuno ukloniti, mamurluk se može ublažiti, a može se i ubrzati procesa 'ozdravljenja' organizma - tvrdi doktorka Linda Šiu i otkriva da su neke studije otkrile da ishrana bogata većom količinom B vitamina (posebno B3) i cinka, značajno može smanjiti mamurluk.
- Pomažu i san, hidratacija i uzimanje protuupalnih lekova kao što su aspirin ili ibuprofen, a simptome mogu ublažiti i šoljica čaja od đumbira ili obroka bogat ugljikohidratima - rekla je Šiu.
Isto tako, dodaje, piće s elektrolitima i malo šećera može pomoći da se oporavimo brže nego sa samom vodom, jer je telu potrebno nadoknaditi nivo elektrolita i šećera koje alkohol može smanjiti, a ako osećate i mučninu, Šiu savetuje 'laganu' hranu poput banane, riže, jabuke i tosta.
- Neugodni gastrointestinalni simptomi se mogu ublažiti i antacidima koji se prodaju bez recepta, kao i kofeinskim napicima poput kafe i čaja koji su stimulansi, pa se mogu suprotstaviti slabosti i umoru - dodala je.
Bonus video:
(Espreso/Večernji list)