kolač
OVAKVE BAKLAVE VEROVATNO NIKAD NISTE JELI: A od sada ćete ih uvek praviti po OVOM RECEPTU!
Predstavljamo vam recept po kome ćete uvek praviti baklave
Pogledajte kako se pripremaju očaravajuće baklave sa makom.
Sastojci
Potrebno je:
500 g kora za pitu
4 jajeta
1 kesica vanilin šećera
200 ml grčkog jogurta
150 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
400 g vakumiranog aromatizovanog
i zašećerenog maka
100 g kandiranih brusnica
200 ml mleka
Za prelivanje kora:
50 ml ulja
50 ml mleka
Za sirup:
300 g kristal šećera
1 kesica vanilin šećera
300 ml vode
1/2 limuna sok
1 limun za kriške
Priprema
U šerpici zagrejati 200 ml mleka do ključanja. Vrelo mleko preliti preko maka i promešati da sav mak bude vlažan. U šerpi zagrejati vodu do ključanja. Vrelu vodu preliti preko brusnica i ostaviti da omekšaju i nabubre. Odvojiti belanca od žumanaca u posebne posude za mućenje. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst sneg. Žumanca sa vanilin šećerom penasto umutiti, dodati jogurt i ulje i kratko mikserom mutiti. Dodati prosejan prašak za pecivo u kratko umutiti mikserom. Zatim dodati mak i mikserom dobro umutiti.
Na kraju dodati proceđene brusnice i sneg od belanaca i varjačom lagano umutiti u kompaktnu smesu. Tepsiju unutrašnjih dimenzija 31cm x 21cm premazati margarinom dno i stranice. Na pijaci sam kupila pakovane domaće kore za pitu (izizetnog kvaliteta, tanke a ne pucaju). Kore sam izrezala na veličinu tepsije i držala ih celo vreme prekrivene, oprezno uzimajući koru po koru (da se ne suše). U tepsiju prvo složiti 3 kore koje sam između blago poprskala mešavinom ulja i mleka. Na pripremljene kore staviti kutlaču nadeva, pa dve kore isto blago poprskane mešavinom ulja i mleka, pa kutlača nadeva i tako sve dok se nadev ne utroši. Bitno je da Vam ostanu 4 kore veličine tepsije i to 2 koje se stavljaju na zadnji nadev i 2 koje se stavljaju na isečenu baklavu pre pečenja.
Znači na poslednji sloj nadeva staviti 2 kore te oštrim nožem iseći baklave na parčadi kakve vi želite poprskati sa ostatkom mešavine ulja i mleka te prekriti sa 2 cele kore da se zaštiti gornja rezana kora da ne izgori. Staviti peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Nakon 20 minuta skinuti gornje cele kore i nastaviti peći još 25 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se baklava potpuno ohladi. Tek kada se ohladi pripremati sirup. Priprema sirupa: Od pola limina iscediti sok. 1 limun iseći na tanke šnite.
U šerpu staviti šećer, vanilin šećer, sok od limuna i vodu i kuvati na jačoj vatri. Nakon 5 minuta kada se šećer otopi dodati nasečene kriške limuna. Kuvati ukupno 20 minuta. Limun izvaditi i složiti po baklavama. Vreo sirup pomoću najmanje šefaljke polagano prelivati po baklavama da sve baklave budu natopljene. Ostaviti da se ohlade i da upiju sirup (najbolje preko noći). Narednog dana moje baklave nisu plivale u sirupu ali su bile lepo natopljene i ne previše slatke. Ako želite da vam plivaju u sirupu radite sa većom količinom namirnica za sirup. U slučaju da radite sa sveže mlevenim makom (bez dodataka) na 300 g mlevenog maka dodajte 100 g kristal šećera, zavisno koliku slatkoću nadeva u gotovim baklavama želite.
(Espreso/Recepti.com)