hrana
VITAMIN E GLAVU ČUVA, EVO U ZBOG ČEGA: A možete da ga unosite uživajući u ČAROBNIM UKUSIMA
Vitamin E ima bitnu ulogu u metabolizmu mrežnjače i kod njegovog nedostatka može doći do pojave katarakte
Vitamin E jedan je od najsnažnijih antioksidanasa, jer podstiče izbacivanje toksina iz organizma i deluje protiv stanja praćenih povećanim oksidativnim stresom. Organizam je takođe izložen slobodnim radikalima i u životnoj sredini, kao što su dim od cigarete, zagađenje vazduha i ultraljubičasto zračenje iz sunca.
Vitamin E je antioksidans koji rastvara mast i zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala. Naučnici istražuju da li, ograničavajući slobodnu radikalnu proizvodnju i eventualno kroz druge mehanizme, vitamin E može pomoći sprečavanju ili odlaganju hroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima.
Pored antioksidantnog dejstva, vitamin E je uključen u imunološku funkciju.
Vitamin E se koristi protiv: stresa, ozona, azot dioksida, pušenja, oksidacije, štiti pluća od peroksidne oksidacije lipida izazvane ozonom i azot dioksidom (NO2)
Sve ćelijske membrane u slučaju manjka vitamina E bivaju oštećene, a najuočljivije promene vide se na mitohondrijama. Usled manjka vitamina E mogu se razviti megamitohondrije.
Vitamin E ima bitnu ulogu u metabolizmu mrežnjače i kod njegovog nedostatka može doći do pojave katarakte. U tom slučaju kapljice masti se nakupljaju unutar oka, a nervni završeci se u mrežnjači degenerišu ili su potpuno uništeni. Ovakve promene se naročito vide u starosti i starosne promene su znatno ubrzane.
Sadržaj vitamina E u sledećim namirnicama iznosi:
Ulje pšeničnih klica, 1 kašika 20,3 mg
Seme suncokreta, suvo pečeno, 1 unca 7,4 mg
Suncokretovo ulje, 1 kašika 5,6 mg
Lešnici, suvi pečeni, 1 unca 4,3 mg
Kikiriki puter, 2 kašike 2,9 mg
Kikiriki, suvi pečeni, 1 unca 2,2 mg
Kukuruzno ulje, 1 kašika 1,9 mg
Brokoli, seckani, kuvani, ½ šolje 1,2 mg
Sojino ulje, 1 kašika 1,1 mg
Mango, ½ šolje 0,7mg
Paradajz, sirovi, 1 srednji 0,7 mg
Spanać, sirovi, 1 šolja 0,6 mg
(Espreso/Srbija Danas)