VRHUNSKA
POGAČA GOTOVA OČAS POSLA: Dodajte kašiku SIRĆETA, šmek je POSEBAN, a tek TESTO.. (RECEPT)
Dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek
Pogaču ovako lepog izgleda i ukusa napravićete nikad lakše.
Niste sigurni u svoje kulinarske sposobnosti, a želite da se pokažete kao izvrsna domaćica. Ništa ne brinite i napravite ovu divnu pogaču u svega par koraka. Umesite testo i sve posle toga je lako. Podeli se na 16 delova. Ova pogača će svakoga ostaviti bez teksta i izgledom i ukusom, a vi ćete je napraviti očas posla.
Dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek.
Sastojci:
1 kvasac
500 ml mleka
2-3 kašike jogurta
4 jaja
1 kašika soli
1 kašika šećera
5 kašika ulja
1 kašika sirćeta
100 g putera
oko 1,2 kg brašna
Priprema:
Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Podelite na 16 delova (8 treba da bude od 180 g, a preostalih 8 od 80 g). Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite veće lopticu testa i premažite istopljenim puterom 3/4 testa. Od polovine kruga do kraja isecite, pa napravite proreze na tom delu koji nije namaza. Urolajte da dobijete kornet. Poređajte u krug u tepsiju, pa isto tako uradite i sa manjim testom, samo što tu premažete celo testo i ne pravite proreze. Njega stavite u sredinu. Premažite sa 2 umućena žumanceta i pospite semenkama. Pecite na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom vruću pogaču.
(Espreso / Stvar ukusa)