ŠČI
TRADICIONALNA RUSKA ČORBA OD KUPUSA: Odmah ćete je zavoleti (RECEPT)
Na malo ulja propržite meso, dodajte seckani luk, šargarepu
Od kad se kuvaju šči u Rusiji? Ne zna se tačno. Zna se da je vekovima. Toliko je to čorba “od pamtiveka” da je ušla i u poslovice. Tako kažu Rusi u jednoj da su šči i kaša njihova osnovna hrana.
Sastojci:
200 grama mlevene junetine
250 ml kuvanog domaćeg paradajza, a ako imate dodajte još i naseckanog svežeg
dve šargarepe
jedan crni luk
tri čena belog luka
dve kašičice sirćeta
pola glavice kiselog kupusa
so, biber, lovor,
ulje, voda
Priprema:
Na malo ulja propržite meso, dodajte seckani luk, šargarepu. Propržite, pa dodajte paradajz i pustite da se ukrčka. Nalijte vodom da ogrezne. Kupus isecite na kockice ili izrendajte na krupno i dodajte ga u supu. Dodajte list lovora, beli luk i sirće, so i biber. Neka se sve krčka oko 25 minuta dok kupus ne postane sasvim mekan. Poslužite uz ražani hleb i kiselu pavlaku.
Prijatno!
(Espreso / Coolinarika)