ŠTA VI MISLITE?
AKO NE ZNATE DA SMOTATE OVAKVU PITU, NE OČEKUJTE DA ĆETE SE UDATI!Toliko je dobra hrskava i OMILJENA među ukućanima
Na svu sreću, ne radi se ni o čemu komplikovanom, a jedno je sigurno - ako postoji izreka da put do muškarca vodi preko njegovog stomaka, ova pita je sigurno imala neke veze s tim
Postoji mnogo recepata za pite, a najčešće ljudi dodaju i nešto "svoje" u svaku od njih, pa tako nastaju i nove verzije.
Ipak, konkretno za ovu, kažu da je toliko dobra, da svaka domaćica treba da ume da je napravi. Na svu sreću, ne radi se ni o čemu komplikovanom, a jedno je sigurno - ako postoji izreka da put do muškarca vodi preko njegovog stomaka, ova pita je sigurno imala neke veze s tim.
Potrebno je:
500 gr tankih kora
300 ml kisele vode ili obične
80 ml ulja
15 gr kvasca
9 kašika brašna
200 gr kajmaka ili kisele pavlake
200 g kiselog mleka ili jogurta
4 čena belog luka, izgnječenog
pita
Priprema:
U činiju staviti izmrvljen kvasac, dodati mlaku vodu, izmešati (možete staviti i 1 kašičicu šećera). Dodati ulje i brašno. Izmešati da ne bude grudvica (treba biti kao za palačinke). Svaku koru preliti sa dve manje kutlače preliva i razvući po celoj kori. Uviti u rolnicu. Rolnicu uviti u krug, kao malu pitu. Ređati u podmazan pleh ili obložen pek papirom.
Premazati uljem i peći oko 35 minuta, na 200 stepeni C, da porumeni. Dok se pita peče, napravimo preliv.
U činiju izmešamo pavlaku kiselo mleko i izgnječen beli luk. Kad se pita ispeče, premažemo celu pitu i služimo toplu.
(Espreso)