ZAPAMTITE
OVA NAMIRNICA JE OBAVEZNA NA POSNOJ TRPEZI! Najbolja je kad je DOMAĆA, evo kako se najlakše PRAVI
Bez ovoga ništa!
Posni majonez sa limunom Potrebno je:
6 ravnih kašika gustina,
24 kašike vode,
3 kašičice senfa,
9 kašika ulja,
sok od 1/2 limuna,
biber,
so
Priprema: 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje jedan sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
Posni majonez od sojinog mleka Potrebno je:
200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
300 ml ulja,
kašičica limunovog soka,
2 kašičice jabukovog sirćeta,
kašičica senfa,
soli po ukusu
Priprema: Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja i muti
(Espreso)