PROFESOR RIBARSTVA
SRBI SU PRVACI U "CEPANJU" RIBE SAMO JEDAN DAN U GODINI: Kada čujete koliko puta treba da je JEDETE, bićete u šoku
„Osnovni je da nemamo naviku da konzumiramo ribu, drugi je onaj koji se zove plitak džep i treći je nedostatak informacija o kvalitetu ribe kao namirnici“, objašnjava Marković
Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, samo je jedan dan u godini jedemo najviše, verovatno, na svetu – to je za Svetog Nikolu, izjavio je za RTS profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković.
O ribi u ishrani najčešće govorimo u vreme posta ili, kao uoči najveće slave u Srbiji, Svetog Nikole. To je potvrda da je riba u ishrani nepravedno zapostavljena.
Zoran Marković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da postoji nekoliko razloga zašto je riba u ishrani zapostavljena.
„Osnovni je da nemamo naviku da konzumiramo ribu, drugi je onaj koji se zove plitak džep i treći je nedostatak informacija o kvalitetu ribe kao namirnici“, objašnjava Marković.
Govoreći o količinama ribe koju konzumirao, istakao je da smo na dnu evropske lestvice, te da je prema zvaničnim podacima to oko pet kilograma godišnje, a nezvanično oko sedam.
„Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, imamo samo jedan dan u godini kada jedemo najviše ribe, verovatno, na svetu – to je za praznik Sveti Nikola“, kaže Marković, koji dodaje da je to dan kada Srbi kupuju ribu „na džakove“.
Zašto je riba zdrava
Profesor Zoran Marković izjavio je za RTS da u ribi ima mnogo više proteina, masti, vitamina i minerala, u odnosu na druge namirnice.
„Masti iz ribe su blagotvorne za naš organizam: one nas štite i leče“, objašnjava Marković.
Podseća da svaka druga osoba u Srbiji umre od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 56 odsto njih, kao i da od karcinoma oboli 30.000 ljudi.
„Da ne pominjemo dijabetes, depresiju, demenciju: sve su to bolesti koje se mogu sprečiti kada bismo se zdravo hranili, a ta zdrava ishrana gotovo da uvek podrazumeva ribu, kao osnovu namirnicu životinjskog porekla“, kaže Marković.
Prema njegovim rečima, dva do tri puta nedeljno treba jesti ribu.
„Kako možemo da prepoznamo svežu ribu: vizuelni efekat će nam dati dovoljno odgovora. Ukoliko je presvučena vodenim slojem, nema rastegljive beličaste niti, znači da je sveža, ukoliko su joj oči svetle i cakle, takođe znači da je sveža“, objašnjava Marković.
Profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković zaključuje da koju god ribu konzumiramo nećemo pogrešiti.
(Espreso /RTS)