dodajte na trpezu
ČOKOLADNE MINJON KUGLICE KOJE MOŽETE JESTI BEZ GRIŽE SAVESTI: I lepe i UKUSNE, NAJBOLJE UZ KAFU (VIDEO)
Dezert koji odlično ide uz šolju domaće kafe
Slavska trpeza nije potpuna bez različitih vrsta sitnih kolača.
Minjoni i kuglice, gotovo su neizostavni.
Sa jedne strane, lepo izgledaju, a sa druge, odlične su kao završetak slavskog ručka, upotpunjenog šoljom domaće kafe.
Za ove jednostavne kolačiće, potrebno vam je:
– mleveni keks, 300 – kakao, 50 g – mleveni orasi, 60 g – šećer u prahu, 120 g – margarin, 100 g za smesu + 100 g za glazuru – čokolada za kuvanje, 50 g za smesu + 200g za glazuru – mleko, 250 ml – arome
Priprema
Keks, kakao, orase i šećer uspite u posudu i promešajte.
Na laganoj vatri, u šerpi, istopite čokoladu i margarin. Smesa neće moći potpuno da se sjedini, tako da je potrebno samo da se čokolada istopi. Konstantno mešajte kako ne bi zagorela.
Kada to završite, sipajte ovu smesu u posudu sa praškastim sastojcima. Dodajte mleko i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i smesa ne postane gusta.
Smesu podelite na tri dela i u svaki deo sipajte nekoliko kapi željene arome (jagoda, višnja, vanila, rum…). Tri posebne smese oblikujte kao duguljaste vekne, umotajte u foliju i ostavite u zamrzivač na 20 minuta.
Nakon toga, nožem secite manje komade smese i od njih pravite kuglice i kocke jednake veličine.
Za glazuru istopite 200 g čokolade i 100 g margarina.
Jednom kašikom držite kolač, a drugom ga prelivajte, sve dok ga čokolada potpuno ne prekrije.
(Espreso)