za jesenje dane
ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC: Tradicionalno JELO od TRI VRSTE MESA (RECEPT)
Uz ovo jelo prijace domaći hleb i ljute feferone
Za hladne jesenje dane ništa vam neće prijati tako dobro kao pravi bosanski lonac. Ovo je jednostavno jelo, a tako ukusno i okrjepljuće za celi organizam da ćete ga rado pripremati.
Sastojci (8 osoba)
1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
2 dl ulja (može i mast ko voli)
1 velika glavica luka
5 češnjeva belog luka
700 g krompira sečenog na krupnije kocke
200 g šargareše krupno sečene na kolutove
100 g zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno seckano
100 g kupusa grubo sečenog
100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)
100 g graška
100 g pasulja
100 g bamje (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu direktno u lonac)
100 g paradajza
100 g tikvica krupno nasečenih
2 dl vina
1,5 l vruće vode
nešto soli i bibera
Priprema:
1.Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa je po ukusu i navikama. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
2.Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lepu smećkastu boju.
3.U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) ređati naizmenično meso i povrće.
4. Naliti vinom i vodom.
5. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
6. Povremeno malko protresti sud.
Posluženje:
Tako skuvano jelo zadrži svo bogatstvo ukusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuvanja ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hleb i ljute feferone.
Prijatno!
(Espresi / Stvar ukusa)