ZIMNICA
HRSKAV KISELI KUPUS, OČAS POSLA: Priprema NIKAD JEDNOSTAVNIJA, već posle PAR DANA može da se JEDE (RECEPT)
Već nakon 3 dana možete jesti, kupus će biti kiseo
Oni koji vole kiseli kupus svakako bi trebalo da probaju ovaj recept. Kupus pripremljen na ovaj način ćete sa zadovoljstvom jesti uz sve obroke, a spreman je za samo 3 dana. Samo poređate kupus u teglu, prelijete i ostavite da odstoji. Nikad brža i lepša salata, a kupus će ostati hrskav.
2 kilograma kupusa (tvrd deo)
3 crvene paprike
3 male šargarepe
1 glavica belog luka
1 kašika soli za svaku teglu od 1 litra, ili pola kašike soli za teglu od 600 ml
65 ml grožđanog sirćeta za svaku teglu od 1 litra, ili 30 ml grožđanog sirćeta za teglu od 600 ml
dovoljno tople vode
limun
Priprema:
Isecite kupus na rezanca, papriku na sitno, a šargarepu izrendajte. Pomešajte sve pa punite tegle. Dobro pritisnite da stane što više. U svaku teglu dodajte onoliko soli koliko je navedeno za tu veličinu. Beli luk očistite pa svaki čen isecite na 2 ili 3 dela. u svaku teglu stavite po nekoliko. Napunite tegle toplom vodom, ona će smekšati kupus. Malo kašikom utisnite kupus ka dole pa dodajte sirće. Na vrh svake tegle stavite kolut limuna. zatvorite tegle novim poklopcem pa malo protresite. Odložite na tamno i hladno mesto. Već nakon 3 dana možete jesti, kupus će biti kiseo.
(Espreso / Stvar ukusa)