PRSTE DA POLIŽETE
OVAKO RUSI SPREMAJU SARMU: Razlika između njihove i naše je SITNA, ali BITNA (RECEPT)
Nakon ključanja prekrijte alu folijom
Zimi se uvek radujemo ne samo zbog praznika nego i zbog hrane koja se tada jede. Na stolu je zimnica, neprikosnovena sarma, podvarak ili pasulj. Svakako ne smemo da zanemrimo ni rusku salatu koja je nezaobilazna sa svim proslavama.
Sada pripremite sarmu kao što je prave Rusi, a od naše se razlikuje samo u načinu na koji se zavija. Srpska sarma se pravi tako što kiseli kupus nafilujete, a zatim i urolate. Rusi to pripremaju tako što nafiluju kupus, a zatim krajeve spajaju ka unutra i onda vežu gumicom. Naša se krčka na šporetu, a njihova se peče u rerni.
Sastojci:
listovi kiselog kupusa
500 g mlevenog mesa
200 g pirinča
1 crni luk
so, biber, začinska paprika, kumin, majčina dušica, mirođija
100 ml vode
Priprema: Sitno iseckajte crni luk i propržite. Zatim dodajte meso, a nakon par minuta i pirinač. Začinite i sipajte vodu. Ostavite 2 minuta da se krčka. U sredinu svakog lista sipajte kašiku ili dve nadeva, pa skupite krajeve ka unutra i zavežite koncem. Ređajte ih u pleh i sipajte 300 ml vode. Prelijte uljem i pospite začinskom paprikom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta. Nakon ključanja prekrijte alu folijom.
(Espreso / Stvar ukusa)