uffff
OVA HRANA SE NAJČEŠĆE JEDE U ZIMSKIM DANIMA: Mnogi ne znaju koliko je KALORIČNA i KOLIKO GOJI
Neka jela se često pripremaju čim temperature padnu, a mnogi nisu svesni koliko zapravo kalorija sadrže i da ih mogu vrlo lako ugojiti ako se ne pripazi na količinu porcije
U zimskim mesecima mnogi se malo opuste i jedu više nego leti, pogotovo u vreme praznika, a često to dolazi u paketu i s manjom fizičkom aktivnošću. Rezultat je, logično, veća brojka na vagi koju onda žele smanjiti pre nego ponovno prošetaju plažom.
Neka jela se često pripremaju čim temperature padnu, a mnogi nisu svesni koliko zapravo kalorija sadrže i da ih mogu vrlo lako ugojiti ako se ne pripazi na količinu porcije.
Dijetetičari su za Eat This izdvojili pet visokokaloričnih zimskih jela koja su česti razlog gomilanja kilograma.
Pite
Čim dođe jesen domovima se proširi miris pite od bundeve, jabuka, orašastih plodova i cimeta, ali ova hrana je siromašna vlaknima i proteinima, pa se nakon unosa iste vrlo brzo ponovno oseti glad. Ljudi će posegnuti za još jednim parčetom, nesvesni da neće tako ugasiti glad. "Jedno parče neće prouzrokovati gojenje, no ako preerujete u ovim poslasticama, s vremenom ćete uočiti promene", rekla je Paula Doebrich, vlasnica Happea Nutrition i dodala da ako baš nikako ne možete odoleti pitama, birajte one s manjim udelom šećera.
Složenci
Zapečena testenina sa sirom, lazanje, složenci od povrća i hlebnih mrvica - jela koja su preteška za pripremanje leti, pa mnogi u njima "uživaju" tokom decembra, janudara i februara ni ne znajući da su veliki izvor kalorija, ali i masnoća. "U kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću, morate očekivati višak na vagi", kaže Doebrich. Probajte ih pripremiti bez puno sira, pavlake i maslaca, koristite integralnu testeninu...
Poh
Možda ste ih napravili od puno povrća, jaja i nekog integralnog brašna, ali prženjem u velikoj količini ulja zapravo ste sve te sastojke "pojačali". Pre ih pecite u rerni s malo kokosovog ili maslinovog ulja.
Keks
Miris keksića oseća se tokom cele zime po kućama, ali u decembru najviše. Dijetetičarka i vlasnica firme The Flourished Table, Elise Harlow, otkriva da su upravo oni najčešći razlog gojenja tokom kom zimskih meseci jer se većina sastoji od belog brašna i šećera, a oni utiču na povećanje šećera u krvi. To vodi do povećanja vrednosti insulina, a on je hormon koji doprinosi spremanju masnoća u telu.
Kremaste supe
Ista stvar kao i s pohom - možda ste smiksali puno povrća, ali ste onda dodali pavlaku za kuvanje, sir, pržene komadiće hleba... "Pre birajte lakše supe koje se baziraju na povrću", kaže Doebrich.
(Espreso / Večernji list)