SAVRŠENO
PEKARSKI KROMPIR PO RECEPTU GRČKOG KUVARA: 1 sastojak mu daje AROMU (RECEPT)
Ovaj genijalan prilog možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog
Ako želite da napravite najukusniji pekarski krompir do sada, onda ga morate napraviti po ovom genijalnom receptu grčkog kuvara Akisa Petretzikisa.
I u receptu se nalazi jedan tajni sastojak na koji verovatno nikad niste ni pomislili kada ste pripremali krompir.
Sastojci:
1 kg krompira dva limuna 1,5 litra vode 2 kašike origana ili majčine dušice 2 čena belog luka 75 ml maslinova ulja 3 kašike griza (ovo je tajni sastojak!) so, biber, crvena paprika u prahu
Kako se priprema?
1. Krompire oljuštite i isecite na četiri dela (u zavisnosti od veličine, ako su manji može i na pola). Zasecite svaki isečeni komadić krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.
2. Stavite krompir u šerpu, iscedite dva limuna, ubacite i malo narendane limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litar vode i kuvajte. Kad proključa, kuvajte još 10 minuta.
3. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i u nju stavite praznu posudu za pečenje.
4. Za 10 minuta krompir procedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).
5. U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), iseckani beli luk, mlevenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promešajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
6. Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obe strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovaj genijalan prilog možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog.
Prijatno!
(Espreso / Krstarica)