Slava, Foto: Zorana Jevtić

UVRSTITE IH na meni

POPULARNA SLAVA U SRBIJI JE NEZAMISLIVA BEZ OVIH POSNIH JELA: Nećete naći ORIGINALNIJA predjela i kolače (FOTO)

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a evo nekih predloga od predjela do poslastica

Objavljeno: 14.12.2021. 11:43h > 15:13h

Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a evo nekih predloga od predjela do poslastica.

ĆUFTE OD POVRĆA

foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

2 tikvice,

2 paradajza,

1 glavica crnog luka,

2 šolje brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

peršunov list,

nana,

biber,

so.

Ćufte od povrća se priprema na sledeći način:

1. Samleti paradajz, a tikvice i crni luk izrendati. 2. Dodati ostale sastojke, pa izmešati. 3. Vaditi (praviti) ćufte, pa ih poređati na pek papir. 4. Peći u rerni. Predlog: služiti uz sos od paradajza.

POSNE PUNJENE SUVE PAPRIKE

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

15 većih suvih paprika,

300 g pirinča,

2 veće glavice crnog luka,

1 beli deo praziluka,

150 g suvog grožđa,

100 g seckanih oraha,

100 ml maslinovog ulja,

so,

biber.

Posne punjene suve paprike se pripremaju na sledeći način:

1. Crni luk i praziluk očistite, sitno iseckajte i izdinstajte sa malo ulja. 2. Dodajte opran, iseceđen pirinač i kratko propržite, neprestano mešajući drvenom kašikom. 3. Zatim dolijte 1 šolju mlake vode, oprano suvo grožđe i seckane orahe. 4. Posolite i pobiberite i kuvajte dok pirinač ne omekša. 5. Paprike kratko potopite vrelom vodom, isperite, napunite pripremljenim filom i poređajte u vatrostalnu činiju. 6. Prelijte uljem, dodajte šolju mlake vode, prekrijte aluminijumskom folijom i kuvajte u rerni 60 minuta na umerenoj temperaturi. 7. Potom sklonite foliju, pecite još desetak minuta i isključite.

POSNA SARMA SA SUVIM GROŽĐEM

foto: Profimedia

Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:

600 g slatkog kupusa,

60 g crnog luka,

120 g pirinča,

biber,

so,

50 g suvog grožđa,

limun,

sirće,

ulje.

Posna sarma sa suvim groždjem se priprema na sledeći način:

1. Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Izvaditi i ocediti. 2. Na ulju propržiti sitno seckan luk, pa dodati prethodno skuvan pirinač. 3. Začiniti po ukusu i umešati suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u vodi da odmekani. 4. Pripremljenu smesu stavljati na list kupusa, oblikovati sarme, ređati u vatrostalnu činiju i uliti vode da sarma ogrezne. 5. Peći u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, dok tečnost ne uvri na polovinu, pa ih izvaditi iz rerne. Poslužiti toplo, preliveno saftom u kojem se sarma kuvala.

POSNI ČUVAPCI

foto: Profimedia

Posni čupavci su svakako jedan od najukusnijih i najlepših posnih kolača. Posni čupavci su meki i sočni. To je kolač koji se neće dugo zadržati na tanjiru. Deca ga obožavaju, ali i odrasli ne znaju da se zaustave kada je u pitanju ovaj kolač. Sprema se prilično lako i brzo, zato su posni čupavci pravi izbor kada želite da se zasladite u posne dane.

Sastojci za posne čupavce:

35 supenih kašika vode,

30 supenih kašika brašna,

20 supenih kašika šećera,

25 supenih kašika ulja,

kesica i po praška za pecivo,

200 g kokosa.

Sastojci za glazuru:

50 g kakao praha,

50 g posne čokolade,

1 dl vode,

200 g posnog margarina,

150 g šećera.

Posni čupavci se pripremaju na sledeći način:

1. Izmešati brašno i prašak za pecivo, pa dodati 20 kašika šećera, 25 kašika ulja i 35 kašika vode (ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu). 2. Umutiti mikserom pa sipati u podmazan pleh. 3. Peći 15-20 minuta na 180°C (proveriti čačkalicom kada je pečeno). Potrebno je da blago porumeni. 4. U šerpici zagrejati mešavinu kakao praha i šećera razmućenu u 1 dl vode. Kada se to istopi dodati čokoladu i posni margarin i mešati da se izjednači masa. 5. Kada se ohladi, ispečeni biskvit iseći na koce i umakati u mlaku glazuru od čokolade i kakao praha, pa uvaljati u kokos.

(Espreso/ Najzena)