Kesten, Foto: Profimedia

RECEPT

KESTEN JE KRALJ JESENI, ALI I POSNIH POSLASTICA! Za Nikoljdan obavezno napravite OVO SAVRŠENSTVO (FOTO)

Ako vaši ukućani i gosti vole kesten nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.

Objavljeno: 14.12.2021. 07:51h > 08:45h

Posne poslastice su za domaćice izazov, a za goste praznik za oči i uživanje za nepca na trpezi posnih slava. Kesten je kralj jeseni, ali i neizostavan sastojak kolača, rolata i torti. Mi vam nudimo recept za jednu od lepših torti sa kestenom.

Ako vaši ukućani i gosti vole kesten nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.

Nema ih puno, ali posne torte su za prave sladokusce možda i lepše od onih sa puterom i jajima. Zbog sastojaka svakako su kvalitetne.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Mi vam za predstojeći Nikoljdan predlažemo sledeći recept.

Potrebni sastojci za kore:

- 200 grama mlevenih oraha

- 150 mililitara meda

- 150 mililitara soka od pomorandže

- 200 grama šećera

- 2 vanilin šećera

- 300 grama brašna

- 1 kašika kakaa

- 1 prašak za pecivo

- 100 mililitara ulja

Potrebni sastojci za fil:

- 750 grama kesten pirea

- 50 grama džema od kajsije

- 200 grama seckanih oraha

- 3 kašike ruma

Za glazuru:

150 grama čokolade za kuvanje

par kašika vode ili grumen margarina

malo mrvica od mlevenog kokosa i par pečenih i oljuštenih kestena

Priprema:

Sastojci potrebni za koru se izmešaju i stave u veći pleh ili kalup za tortu i peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je kora pečena podeli se na tri dela.

Za fil se prvo sjedine i izmiksaju kesten pire, džem od kajsija i ruma, a zatim se dodaju seckani orasi.

Svaka kora se premaže filom. Filovane kore se poslažu jedna na drugu.

Na kraju tortu preliti glazurom od čokolade i ukrasiti sa mrvicama kokosa i/ili nekoliko pečenih i oljuštenih kestena.

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen:Instagram
FOTO: Thinkstock
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Thinkstock
FOTO: Thinkstock
FOTO: Profimedia

Bonus video:

(Espreso/RTS)