RECEPT
KESTEN JE KRALJ JESENI, ALI I POSNIH POSLASTICA! Za Nikoljdan obavezno napravite OVO SAVRŠENSTVO (FOTO)
Ako vaši ukućani i gosti vole kesten nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.
Posne poslastice su za domaćice izazov, a za goste praznik za oči i uživanje za nepca na trpezi posnih slava. Kesten je kralj jeseni, ali i neizostavan sastojak kolača, rolata i torti. Mi vam nudimo recept za jednu od lepših torti sa kestenom.
Ako vaši ukućani i gosti vole kesten nećete pogrešiti ako se odlučite za kesten rolat ili tortu.
Nema ih puno, ali posne torte su za prave sladokusce možda i lepše od onih sa puterom i jajima. Zbog sastojaka svakako su kvalitetne.
Mi vam za predstojeći Nikoljdan predlažemo sledeći recept.
Potrebni sastojci za kore:
- 200 grama mlevenih oraha
- 150 mililitara meda
- 150 mililitara soka od pomorandže
- 200 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 grama brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 mililitara ulja
Potrebni sastojci za fil:
- 750 grama kesten pirea
- 50 grama džema od kajsije
- 200 grama seckanih oraha
- 3 kašike ruma
Za glazuru:
150 grama čokolade za kuvanje
par kašika vode ili grumen margarina
malo mrvica od mlevenog kokosa i par pečenih i oljuštenih kestena
Priprema:
Sastojci potrebni za koru se izmešaju i stave u veći pleh ili kalup za tortu i peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je kora pečena podeli se na tri dela.
Za fil se prvo sjedine i izmiksaju kesten pire, džem od kajsija i ruma, a zatim se dodaju seckani orasi.
Svaka kora se premaže filom. Filovane kore se poslažu jedna na drugu.
Na kraju tortu preliti glazurom od čokolade i ukrasiti sa mrvicama kokosa i/ili nekoliko pečenih i oljuštenih kestena.
Bonus video:
(Espreso/RTS)