Kafa, Foto: Profimedia

napitak

ŽELITE JAČU KAFU, ALI JE SPREMATE NA POGREŠAN NAČIN: Izbegnite KISELKAST UKUS uz 1 NAČIN, značiće vam to!

Ono što većina ljudi radi kada želi da spremi jaču verziju kafe, kakvu mnogi u Srbiji piju, jeste da povećavaju količinu kafe, što je, prema rečima stručnjaka, velika greška

Objavljeno: 13.12.2021. 18:23h

Kafa, jedan od najomiljenijih napitaka velikom broju ljudi širom sveta bez kog većina ne bi mogla da započne svoj dan, i bez koje im se čini da ne funkcionišu u svom punom kapacitetu. Iako već od malih nogu učimo da kuvamo ovaj, ne tako komplikovan napitak, izgleda da neke greške ipak pravimo kada je priprema u pitanju, a da toga nismo ni svesni, a sve u želji da dobijemo što intenzivniji ukus, odnosno jačinu.

Domaća, turska ili srpska, kafa se oduvek u našem narodu smatrala jednim ispravnim merilom veštine kuvarice, pa se, ukoliko je kafa "dobra" u šali kaže da domaćica može "da se uda", što bi trebalo da znači da je pogodila pravu razmeru kafe, vode i, ako je potrebno, šećera. I dok svako ima neki svoj omiljeni način pripreme kafe, stručnjaci su sada ukazali na neke greške koje mnogi prave, a da to nisu ni znali.

Ono što većina ljudi radi kada želi da spremi jaču verziju kafe, kakvu mnogi u Srbiji piju, jeste da povećavaju količinu kafe, što je, prema rečima stručnjaka, velika greška. Naime, ako stavljate previše kafe, rizikujete da vam napitak bude kiselkast, pa iako tako mislite, veća količina ovog crnog praha neće intenzivirati ukus napitka, nego će ga, naprotiv, pokvariti. Stoga, uštedite kafu i sačuvajte njen prirodan, lep ukus bez dodatnih kašičica i preterivanja, a ono što još možete da uradite ako niste sigurni jeste da se ubuduće pridržavate zlatnog pravila koje glasi: 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode, i nema greške.

(Espreso / BlicŽena)