njam njam
SARMICE OD ZELJA ZAPEČENE U RERNI, RAJSKI UKUS: Samo pratite korake i napravite ih SAVRŠENO (RECEPT)
Ono na šta treba da obratite posebnu pažnju je da uzmete dublji pleh, odgovarajuće veličine i da ga podmažete uljem pr nego što počnete da pečete
Sarmice od zelja na mnogim svečanostima ubedljivo su omiljeno predjelo. Ukoliko želite da ugostite nekoga posebnog, pripremite ih u rerni i poslužite s kiseli mlekom.
Ono na šta treba da obratite posebnu pažnju je da uzmete dublji pleh, odgovarajuće veličine i da ga podmažete uljem pr nego što počnete da pečete.
Sastojci:
2 veće veze zelja
1 kašičica soli
1 kašičica belog sirćeta
2 l vode
Za fil:
1/2 kg mešanog mlevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
1 čen belog luka
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
150 g pirinča
1 kašika aleve paprike
100 ml ulja
2 srednje šargarepe
Za zapršku:
50 ml ulja
1 kašika brašna
2 kašičice aleve paprike
400 ml vode
suvi biljni začin
Fil:
Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.
Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.
Zaprška:
U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.
Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih aluminijumskom folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.
Priprema:
Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.
Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih u cediljku da se ocede.
(Espreso/Kurir/Recepti)