korisni trikovi
PAR TRIKOVA POMOĆU KOJIH ĆETE NAJLAKŠE ODMRZNUTI ZAMRZIVAČ: Jedan od njih su koriste i NAŠE BAKE
Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, te otvarajte zamrzivač samo prema potrebi, bez nalukavanja
Gotovo je nemoguće držati zamrzivač 100 posto bez leda. Otvaranjem vrata ulazi vlaga, a ta vlaga se smrzava, nakupljajući se na bočnim stranama, vrhu i podu vašeg zamrzivača. Unutrašnjost možete tretirati posebnim sprejevima za sprečavanje smrzavanja kako se ne bi nakupljao led.
U zavisnosti od toga koliko je hrane i leda u zamrzivaču, odmrzavanje može biti dugotrajan posao. U svom najjednostavnijem obliku, sve što treba da učinite je da ispraznite zamrzivač (svu hranu prebaciti u frižider) i isključiti ga.
Kako ubrzati proces odleđivanja?
Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.
Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli vazduh da cirkuliše oko leda, ili upotrebiti fen za kosu, pod uslovom da ste krajnje oprezni i ne dopustite da fen za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom.
Dno zamrzivača obložite peškirima i usmerite vrući vazduh uz led koji se nakupio na ivicama zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umesto da ga topite.
Ako treba da uklonite samo tanki sloj leda, papirni ubrus s alkoholom može vam pomoći odstraniti komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.
Takođe, možete koristiti i trik naših baka - prokuvajte vodu u loncu i stavite ga u zamrzivač i menjajte vruću vodu otprilike svakih 15 minuta dok se led ne otopi.
Dno obavezno obložite debelim peškirima, ne samo da upiju vodu, već i kako biste zaštitili dno zamrzivača od vrućeg lonca.
Iako može biti primamljivo, ne koristite oštri predmet poput noža. Lupanje i struganje može oštetiti ili probušiti zamrzivač. Ako morate strugati, upotrebite plastičnu špatulu ili drvenu varjaču i budite jako pažljivi.
Čišćenje
Nakon što se led otopi obrišite ga višenamenskim sredstvom za čišćenje ili upotrebite mešavinu alkoholnog octa i vode u jednakim omerima (50-50). Obrišite sve rupice krpom od mikrovlakana i unutrašnjost u potpunosti osušite papirom.
Spriječite buduće nakupljanje
Ako imate veliki problem s nakupljanjem leda, najverovatniji krivac je oštećena brtva koja se može lako zameniti. Ako se vrata zamrzivača ne mogu do kraja zatvoriti, vreme je da se promeni brtva, piše Lifehacker.
Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, te otvarajte zamrzivač samo prema potrebi.
Preglednost
Često je sa zamrzivačima, pogotovo onim velikim koji nemaju ladice, problem pronaći i izvući hranu koja vam treba. Kako biste izbegli takvo dugotrajno otvaranje zamrzivača napravite popis namirnica i slažite ih u kutije ili vrećice.
Kutije možete slagati jedne na druge, na primer na desnoj strani meso, na levoj strani povrće i voće, a na kutije staviti nalepnice na kojima piše šta se u njima nalazi.
Ako koristite vrećice za zamrzavanja, prilikom zamrzavanja namirnica sve vrećice grupišite u jednu veću vrećicu i na njoj markerom napišite koje su tu namirnice.
(Espreso /24sata)