priprema jaja utiče na njihovu hranjivu vrednost
KAKO JE ZAPRAVO NAJZDRAVIJE JESTI JAJA: Kuvana, omlet, ili "na oko"?
Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može i te kako da utiče na njihovu hranljivu vrednost
Kad je doručak u pitanju, najčešći izbor mnogih su jaja. Neki vole da ih pripremaju na određeni način, a neki vole da kombinuju i eksperimentišu s novim načinima pripreme.
Punjena, tvrdo kuvana, na oko, omlet... Postoji zaista mnogo varijacija pripreme ove namirnice, ali da li ste se ikada zapitali da li postoji način koji je "najzdraviji"?
Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može i te kako da utiče na njihovu hranljivu vrednost.
Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tiganju. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperaturama. Možete da ih pržite na kokosovom ili ekstra devičanskom maslinovom ulju ili maslacu. Domaća mast je takođe odličan izbor.
Kad je reč o jajima, mnogi će spomenuti holesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, ali ono što bi trebalo da znamo, jeste činjenica da će doći do gubitka hranljivih stvari i povećanja količine oksidiranog holesterola ako jaje prekuvate ili prepržite.
Ako ste na dijeti ili pokušavate da se rešite suvišnih kilograma, najbolja opcija za vas je da kuvate jaja. Dodajte ih salatama i povrću. Ako ipak više volite da ih pripremate kao omlet, kombinujte ih s kuvanim povrćem i orašastim plodovima.
(Espreso / Večernji list)