izvrsne
SA POSNIM SUVIM PUNJENIM PAPRIKAMA NE MOŽETE DA OMANETE: Neverovatno su zasitne (RECEPT)
Mogu ih spremiti i početnici u kuhinji
U toku posta domaćice su često u dilemi šta da spreme za ručak, a da bude ukusno i zasitno. Punjenje paprike, bilo sveže ili suve, su odličan izbor za vreme posta, jer su podjednako ukusne i sa mesom i bez njega.
Ovo je recept sa preciznim merama, koji nikako ne može da omane, pa ga kao takvog mogu spremiti i početnici u kuhinji.
Sastojci:
10 suvih paprika
2 glavice crnog luka
60 gr pirinča
2 srednja krompira
2 veće šargarepe
1 veza peršuna
2 čena belog luka
ulje
so, biber
začini po ukusu
2 kašike mlevenih oraha
100 ml soka od paradajza
sastojci za zapršku:
100 ml ulja
2 kašike brašna
1 kašika začinske paprike
Priprema:
Paprike potopite u vruću vodu i ostavite da odstoje 10 minuta.
Šargarepu i krompir izrendajte krupno, a crni i beli luk isecite sitno.
Pirinač dobro operite u nekoliko voda.
U dubljem tiganju zagrejate ulje, pa stavite crni luk da se dinsta.
Kada luk omekša, dodajte šargarepu, pirinač i krompir i dinstajte sve zajedno.
Posle nekoliko minuta dodajte sve začine, orahe i beli luk.
Mešajte dok se sve ne sjedini, pa sklonite sa ringle.
Smesom od pirinča i povrća napunite paprike.
Posudu u kojoj ćete peći nauljite, pa vodoravno poređajte paprike i prelijte ih sokom od paradajza, pa dolijte vodu da paprike ogreznu.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 40 minuta.
Za to vreme spremite zapršku.
U tiganju zagrejte ulje, pa dodajte brašno i začinsku papriku. Kada se sve sjedini, sklonite tiganj sa ringle.
Posle 30 minuta, paprike izvadite iz rerne, pa ih prelijte zaprškom i vratite u rernu još 10 minuta.
Gotove paprike pospite seckanim peršunom i poslužite tople uz pire krompir i omiljenu salatu.
Prijatno!
(Espreso)