KORISNI TRIKOVI
KUĆU MOŽETE OČISTITI SAMO SA 1 SASTOJKOM: Limun čini ČUDA ako se OVAKO koristi prilikom ČIŠĆENJA
Učinkovit je i kao prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva
Ako tražite prirodne načine čišćenja kuće bez hemikalija, ne tražite dalje od zdele za voće na kuhinjskom stolu. Limun ima iznenađujuću količinu moći čišćenja - limunska kiselina čini učinkovito i prirodno sredstvo za čišćenje.
Zato, kako piše Real Simple, sledeći put kada bude trebalo očistiti vrata tuša ili dasku za rezanje, zgrabite limun pre nego što posegnete za oštrim sprejevima za čišćenje. Očistite daske za rezanje Za uklanjanje mrlja s drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje prepolovite limun i iscedite sok na dasku. Utrljajte sok sa polovino limuna, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će delovati na mrlje, otkrivajući svežu, čistu dasku za rezanje.
Posvetlite belu odeću
Svi znamo da je izbeljivač najučinkovitiji način za osvežavanje izgleda bele odeće i peškira, ali limunov sok takođe može biti učinkovit. Da biste očistili odeću, stavite je u lonac s vodom sa nekoliko kriški limuna, a zatim prokuvajte nekoliko minuta.
Koristite ga kao odmašćivač
Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva, pomešajte 2 šoljice vode, 2 kašikice svežeg limunovog soka, 1/2 kašike sapuna i 1 kašiku sode bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinfikuje, dok soda bikarbona deluje kao blagi abraziv.
Očistite posude za hranu
Ako imate ormar pun obojenih plastičnih posuda, dopustite limunu da odradi svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste očistili svoje plastične posude, iscedite sok od limuna na zamrljanu plastiku i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajeni način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati.
Očistite rende za sir
Čišćenje rendaljke za sir može biti teško za vašu kuhinjsku spužvu. Nakon ribanja mekog sira ili lepljive hrane, limun prepolovite i protrljajte rende. Otkloniće ostatke, a pritom će ostaviti svež miris limuna.
Neka i bakar zasija
Prerežite limun na pola, a zatim posolite prerezanu stranu. Utrljajte ga na bakarne svećnjake, zdele ili lonce kako bi zasijali.
(Espreso / Večernji)