Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Prva tv

SAVET

DR VOJA OTKRIO KOJE NAMIRNICE TREBA JESTI U TOKU BOŽIĆNOG POSTA: Vodite računa o OBROCIMA, poslušajte NJEGOVE REČI

Sagovornik ističe da svaki čovek mora da ima tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru, kao i dve užine

Objavljeno: 07.12.2021. 09:12h

U toku je veliki Božićni post, koji traje sve do 6. januara, odnosno Badnjeg dana, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže za Objektiv da je tokom posta važno unositi one namirnice koje će nam dati energiju, a neće nam opteretiti želudac.

– Često se ljudi žale da tokom posta spadnu na džem i hleb, ali uopšte ne mora da bude tako. Nećete jesti meso, sir i mlečne proizvode, ali ješćete voće, koje je odlično za osećaj sitosti, a daje vam i važna vlakna kako bi probava normalno funkcionisala.

- Tu su i riba, mahunarke, pečurke, koštunjavi plodovi, različite testenine bez jaja… Sve je stvar izbora i dobrog jelovnika – kaže dr Perišić.

Sagovornik ističe da svaki čovek mora da ima tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru, kao i dve užine.

– Obroci treba da budu svaki dan u približno vreme, a poželjan razmak je oko četiri sata. Naravno, osobe koje boluju od dijabetesa ili neke druge bolesti imaju svoj režim ishrane kojeg se moraju strogo pridržavati.

Ishrana treba da bude zdrava i šarenolika, pa i u danima posta, a gastroenterolog je za naše čitaoce napravio posni jelovnik kojim ćemo zadovoljiti sve nutritivne potrebe.

Doručak se sastoji od najmanje 50 odsto voća. Palačinke sa višnjama, ananasom, pritom različite pite sa jabukama i orasima, posne kiflice sa džemom od kajsija ili šljiva idealna su kombinacija za prvi obrok.

Takođe, možete jesti samo džem namazan na crni hleb ili posni margarin, med… Sve vrste „mazalica” su prilično hranljive ako uz njih konzumirate i čaj od kantariona.

Topao čaj uvek prija, posebno u danima posta, kada izbegavamo napitke kao što su kafa, alkohol ili gazirani sokovi.

Užina može biti raznolika, u zavisnosti šta u datom trenutku imate u trpezariji. Iako vam se učini da je „siromašna” jer je uglavnom čini voće, naprotiv, ona može biti toliko hranljiva da čak pomerite ručak za dva sata. Sve vrste voća u kombinaciji sa koštunjavim plodovima može i te kako da zasiti. Najviše kalorija imaju banane, pa će vas one najduže držati sitim. Za užinu možete jesti različite posne mafine, slatke testenine, kompote od kajsija, šljiva, dunja… Tu ne možete da pogrešite.

U toku posta poželjno je jesti ribu barem dva puta nedeljno. Preporučujem haringu jer je prepuna omega-3 masnih kiselina i jako je sita, pa će vas držati jako dugo. Obezbediće telu neophodne proteine i kvalitetne masnoće. Uz ribu možete servirati pirinač sa pečurkama. To je odlična kombinacija. Takođe, možete jesti nešto od mahunarki – boraniju, grašak, pasulj prebranac, varivo…

Dobra salata uz njih je turšija, ali se tokom zimskog posta dosta jede rotkva, koja je odlična odbrana od virusa i infekcija. Inače, rotkvu i pasulj treba jesti umereno, jer mogu prilično da zasmetaju stomaku i da izazovu osećaj nadutosti.

Druga užina koja se uzima između ručka i večere je veoma važna, iako je mnogi preskaču. Za užinu u poslepodnevnim satima možete jesti slane, zdrave grickalice ili voće koje niste jeli za doručak i prvu užinu. Nećete pogrešiti šta kod da jedete.

Trebalo bi da izbegavate testeninu u ovom periodu jer ćete se zasititi, pa nećete moći da večerate.

Večera mora biti zdrava i lagana. Krompir iz rerne je uvek dobar izbor. Možete ga jesti uz, recimo, panirane kolutiće lignji ili filete soma. Pečena cvekla, pečena bundeva, potom obarena blitva, spanać… Sve su to zdrave namirnice koje obiluju mnoštvom vitamina, a koje se nekako vezuju za zimski period, posebno za dane posta. Možete za večeru napraviti krompir salatu sa blitvom, filete lososa, komad crnog hleba i recimo, čaša crnog vina. Idealna a zdrava kombinacija.

(Espreso / Objektiv)