Ilustracija, Foto: Profimedia

DAŠAK ITALIJANSKE KUHINJE

NJOKE SA SLANINICOM U BELOM SOSU: Ukus koji jednostavno MORATE DA PROBATE (RECEPT)

Ovaj recept se sprema veoma brzo i sa malo sastojaka, a izuzetno je ukusan i lagan

Objavljeno: 06.12.2021. 22:48h

Sve što vam je potrebno je brzo i ukusno jelo.Njoke, koje su jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje, mogu da budu savršeno rešenje za nedeljni ručak ili večeru.

Ovaj recept se sprema veoma brzo i sa malo sastojaka, a izuzetno je ukusan i lagan.

Sastojci:

500 gr njoka

200 ml pavlake za kuvanje

100 gr slanine

3 čena svežeg belog luka ili kašičica belog luka u prahu

100 gr kačkavalja

so, biber

začinsko bilje po želji

Priprema:

U šerpu sipajte pola litre vode i so, pa stavite njoke da se kuvaju. Sklonite šerpu s rerne kada voda proključa. Ostavite njoke još 10-ak minuta u vodi, pa ih procedite. Tiganj stavite na ringlu da se zagreje, pa dodajte sitno iseckanu slaninu, beli luk, so, biber i začine po želji i promešajte.

Pazite da luk ne zagori, jer bi to moglo da pokvari ukus.

U tiganj sipajte pavlaku za kuvanje i dodajte 50 gr kačkavalja koji ste prethodno izrendali. Mešajte dok se kačkavalj ne istopi. Ubacite skuvane njoke u sos i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Jelo poslužite toplo i uživajte.

Ideja plus:

Ako volite zapečene njoke, prebacite ih u vatrostalnu posudu, pospite sa još 50 grama izrendanog kačkavalja, pa stavite u rernu na 20 minuta da se zapeče na 180 stepeni.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)