REČ NUTRICIONISTE
PAZITE SA VEGANSKOM HRANOM, LAKO ĆETE UPASTI U 1 ZAMKU: Todorović za Espreso o sve popularnijoj ISHRANI u Srbiji!
Veganski način ishrane doprinosi zdravlju, ima antikancerogeno dejstvo i uticaj na lep izgled i dugovečnost, poručila je nutricionistkinja
Na temu veganstva razgovarali smo sa nutricionistkinjom Anom Todorović, a tom prilikom pitali smo je sve što nas je zanimalo o veganskoj ishrani i prelasku na istu.
Nutricionistkinja Todorović istakla je da su razlozi prelaska na vegansku ishranu brojni, ali se uglavnom vezuju za zdravlje.
Ljudi se sve češće opredeljuju za veganski način ishrane, a razlozi nekad etičke prirode zbog ljubavi prema životinjama ili otpora da se konzumira meso, mleko i mlečni proizvodi, ali ćešće je u pitanju uverenje da veganski način ishrane doprinosi zdravlju, ima antikancerogeno dejstvo i uticaj na lep izgled i dugovečnost.
Otkrila je da se u nekim slučajevima veganstvo smatra za zdraviji način ishrane od drugih, ali i da sadrži određene nedostatake.
Veganstvo može predstavljati jako zdrav način ishrane ukoliko se dobro izbalansiraju sve hranljive materije koje su neophodne za sve životne funkcije. Ne može se tvrditi da je zdraviji od drugih načina ishrane obzirom da nije kompletan po pitanju nekih mikronutrijenata. Veganska ishrana je npr. siromašna vitaminom B12 te treba razmotriti suplementaciju. Može da dođe do deficita u proteinima što se direktno može odraziti na mišićnu masu i njen pad, upozorava ona.
Nutricionistkinju smo pitali i koliko je zapravo lako odreći se dugogodišnjeg načina ishrane i zameniti ga potpuno drugačijim.
Nije lako preći na veganstvo ukoliko je do tad ishrana bila puna masti, mesnih prerađevina, industrijske hrane, grickalica. Na prvom mestu ova hrana ima intezivne ukuse,ali i znatno manju kalorijsku vrednost pa proces adaptacije na ovu ishranu može biti malo duži i teži.
Na kraju nas je zanimalo i na šta budući vegani trebaju obratiti najviše pažnje kada se odluče za vegansku ishranu.
Ukoliko se odluče na veganski način ishrane, ljudi treba da budu dobro informisani šta podrazumeva zdrav veganski način ishrane. On ne treba da bude zasnovan na puno hleba, testenina, slatkiša… Važno je da sadrži žitarice od punog zrna kao glavne izvore uglejnih hidrata, seme lana, susama ,bundeve, sirovog suncokreta, sirove bademe lešnike, avokado kao izvore zdravih masti. Glavni izvori proteina su pečurke, mahunasto povrće, sojin (tofu) sir koji je istovremeneo i izvor kalcijuma. Ishrana treba da bude što raznovrsnija i uredna, da se sprovode svi obroci bez propuštanja. Nekada zamka ove ishrane može da bude čest osećaj gladi pa mnogi posežu za mnogo više voća, koštunjavog voća i generalno češćim obrocima pa može doći do povećanja telesne mase u nekim slučajevima dok u nekim može doći do pada imunuteta ako se ne unosi dovoljno minerala i vitamina ukoliko je ishrana jednoličan, objašnjava Ana Todorović.
(Espreso/ Vanja P.)