Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ GialloZafferano Italian Recipes

BOLJI NEGO U PEKARI

NEODOLJIVI ŠTAPIĆI SA BELIM LUKOM: Tajna je u jednom sastojku (RECEPT)

Dobra vest je da ih bez mnogo truda možete napraviti u svojoj kuhinji, a ukus će biti čak i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama

Objavljeno: 05.12.2021. 23:31h

Hrskavi štapići sa belim lukom, pored onih sa slanim prelivom, su jedno od omiljenih peciva širom Srbije. Njihov miris je nešto čemu retko ko može da odoli i da se zaustavi na samo jednom.

Dobra vest je da ih bez mnogo truda možete napraviti u svojoj kuhinji, a ukus će biti čak i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama. Tajna je u jednom sastojku koji je postao uobičajen u domaćoj kuhinji - u parmezanu, koji štapićima daje poseban i neodoljiv ukus.

Sastojci:

350 gr brašna

1 kašičica suvog kvasca

200 ml mlake vode

2 kašike ulja

1 kašičica soli

1/2 kašičice šećera

3 čena belog luka

4 kašike otopljenog putera

40 gr rendanog parmezana (može se naći u kesicama)

origano za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da kvasac zapeni. Potom dodajte so, izgnječeni beli luk, ulje i brašno, pa zamesite glatko testo.

Ostavite ga na toplom mestu oko pola sata da nadođe. Potom ga premesite i podelite na jednake delove.

Svaki deo testa razvucite u štapić, pa ih poređajte u pleh, tako da se ne dodiruju.

Otopljenim puterom premažite svaki štapić, pospite parmezanom i origanom, pa ih pecita oko 15 minuta na 200 stepeni.

Služite ih uz dodatak mlečnih proizvoda, namaza ili suvomesnatih proizvoda, a odlični su da se jedu i samostalno.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)