BOLJI NEGO U PEKARI
NEODOLJIVI ŠTAPIĆI SA BELIM LUKOM: Tajna je u jednom sastojku (RECEPT)
Dobra vest je da ih bez mnogo truda možete napraviti u svojoj kuhinji, a ukus će biti čak i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama
Hrskavi štapići sa belim lukom, pored onih sa slanim prelivom, su jedno od omiljenih peciva širom Srbije. Njihov miris je nešto čemu retko ko može da odoli i da se zaustavi na samo jednom.
Dobra vest je da ih bez mnogo truda možete napraviti u svojoj kuhinji, a ukus će biti čak i bolji od onih koje možete kupiti u pekarama. Tajna je u jednom sastojku koji je postao uobičajen u domaćoj kuhinji - u parmezanu, koji štapićima daje poseban i neodoljiv ukus.
Sastojci:
350 gr brašna
1 kašičica suvog kvasca
200 ml mlake vode
2 kašike ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
3 čena belog luka
4 kašike otopljenog putera
40 gr rendanog parmezana (može se naći u kesicama)
origano za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da kvasac zapeni. Potom dodajte so, izgnječeni beli luk, ulje i brašno, pa zamesite glatko testo.
Ostavite ga na toplom mestu oko pola sata da nadođe. Potom ga premesite i podelite na jednake delove.
Svaki deo testa razvucite u štapić, pa ih poređajte u pleh, tako da se ne dodiruju.
Otopljenim puterom premažite svaki štapić, pospite parmezanom i origanom, pa ih pecita oko 15 minuta na 200 stepeni.
Služite ih uz dodatak mlečnih proizvoda, namaza ili suvomesnatih proizvoda, a odlični su da se jedu i samostalno.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)