Cvekla, Foto: Profimedia

obavezno probati

DŽEJMI OLIVER OTKRIO RECEPT ZA SAVRŠENO PREDJELO OD CVEKLE: Zdravo je i jednostavno za PRIPREMU (RECEPT)

Prosto je neverovatno kako cvekla može da postane jedno elegantno predjelo

Objavljeno: 04.12.2021. 22:03h

Ako niste dosad smislili kako da oduševite prijatelje koji su vegetarijanci, onda je ovaj recept idealno rešenje za vas. Brzi i jednostavn karpaćo od cvekle Džejmija Olivera uneće onaj "vau" efekat koji svaka domaćica voli da čuje.

Prosto je neverovatno kako cvekla može da postane jedno elegantno predjelo!

A za karpaćo od cvekle potrebno vam je:

- 4 velike sirove cvekle

- 2 kašike gustog balzamiko sirćeta

- ekstra devičansko maslinovo ulje

- 1 limun

- 2 pune kašičice dižon senfa

- 1 kašika vuster sosa

- 1 supena kašika jogurta bez masti

- 50 g rukole

Priprema:

Očistite cveklu i isecite je na kolutove na oko jedan milimetar debljine i stavite u veliku činiju. Prelijte balzamiko sirćetom, a zatim dodajte jednu kašiku ulja i dobar prstohvat morske soli, pa iscedite sok od pola limuna. Mešajte dok svaki komadić ne bude dobro promešan i uvaljan u limunov sok, jer to će da da ukus i da omekša cveklu.

Za preliv umutite senf, vuster sos i jogurt sa preostalim limunovim sokom i 4 kašike ulja, zatim probajte, pa začinite dodatno po ukusu i sipajte ga u teglu ili bokal.

Poređajte cveklu preko velikog tanjira za serviranje i dodajte rukolu. Sa visine prelijte dresingom preko cvekle i rukole, a sa strane možete da servirate malo toplog hrskavog hleba, dobrog kozjeg sira i čašu vina.

Ono što je izuzetno kod ovog recepta jeste procenat kalorija koji iznosi 184, što ga čini izuzetno zdravim, ukusnim, a uz sve to i sasvim neuobičajenim.

(Espreso/zena.blic)