poslastice za kuce
JEDNOSTAVNE DOMAĆE POSLASTICE ZA PSE: Vaš ljubimac će LAJATI za JOŠ (RECEPTI)
Poslastice koje će vaš pas obožavati
Izrada vlastitih poslastica za pse možda i nije toliko jednostavna kao odlazak u prodavnicu za kućne ljubimce i kupovina paket gotovih keksića, ali postoji mnogo više mogućnosti kada se odlučite za domaću izradu. Možete izbeći bilo kakve alergene, učiniti ih zdravima koliko god želite i udovoljiti specifičnim potrebama vašeg psa pomoću ovih ,,DIY" poslastica. Domaće poslastice za pse imaju još jedan bonus – možete iskoristiti neke namirnice iz frižidera koje bi se u suprotnom pokvarile i, naravno, niko neće biti srećniji od vaših najdražih četvoronožaca. Pogotovo sada, dobro će vam doći velik broj poslastica kako bi i lakše zabavili svog psa u zatvorenom.
DOMAĆE POSLASTICE I NJIHOVE PREDNOSTI
Još je mnogo koristi od izrade vlastitih, domaćih poslastica za pse. Osim što kontrolišete šta ulazi u recept, možete osigurati da vaš ljubimac dobije hranjiv i celovit međuobrok. Takođe, možete prilagoditi recepte prema ukusu vašeg psa, kao i svim prehrambenim ograničenjima. Sprečiti ćete unos nezdravih aditiva i konzervansa koji inače produžavaju rok trajanja kupovnih keksićima. Osim toga, poslastice kupljene u trgovini često nisu napravljene od prirodnih i visokokvalitetnih sastojaka. Domaće poslastice za pse omogućavaju vam da svom ljubimcu pružite ukusnu alternativu njegovom uobičajenom psećem keksu. U nastavku vam donosimo recepte za pet različitih poslastica u kojima će vaš pas uživati.
PSEĆE KROFNICE
Sastojci:
1 šoljica brašna
1 šoljica zobenih pahuljica
1/3 šoljice kokosovog ulja
1/2 šoljice kikiriki maslaca
2 jaja
Glazura:
grčki jogurt
komadići slanine
Postupak:
Prvo uključite rernu kako bi se zagrejala na 190 stepeni. U velikoj zdeli pomešajte sve sastojke osim grčkoj jogurta i komadića slanine. Ako imate kalup za krofne, utisnite smesu u njega, a ako nemate, onda možete sami rukama da oblikujete smesu kako god vam se sviđa. Pečete ih otprilike 14 minuta, a kad se ohlade prelijte ih grčkim jogurtom i posipajte komadićima slanine.
KEKSIĆI OD PILETINE I RIŽE
Sastojci:
15 dag kuvane piletine bez kosti
1/2 šoljice kuvane i ohlađene riže
1/2 šoljice temeljca od piletine
1 ½ šoljice brašna
1/4 kašike soli
1 jaje
Postupak:
Zagriejte rernu na 180 sepeni. Mešajte piletinu, rižu i pileći temeljac u blenderu ili mikserom dok se ne formira pasta. Smesi dodajte brašno, so i jaje te dobro promešajte. Na radnu površinu posipajte malo brašna i zamesite testo dok više ne bude lepljivo, a zatim ga razvaljajte na otprilike centimetar debljine. Izrežite oblike po želji ili ih oblikujte kalupom i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 25-30 minuta, dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade pre posluživanja.
Držite ove kekse u hermetički zatvorenoj posudi nedelju dana. Ovi keksi mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču i do šest meseci. Ostavite da se potpuno odmrznu pre posluživanja.
DOMAĆE POSLASTICE OD KIKIRIKI PUTERA
Sastojci:
1 šoljice pirea od bundeve
1/2 šoljice putera od kikirikija
2 jaja
1/4 šoljica kokosovog ulja
2 ½ šoljice integralnog brašna
1 kašičica sode bikarbone
Glazura:
2 kašike masnoće od slanine, kokosovo ulje, pileća mast ili bilo koja druga mast koja će se stvrdnuti na sobnoj temperaturi
1/4 šoljice putera od kikirikija
Postupak:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U zdeli pomešajte pire od bundeve, kikiriki maslac, jaja i ulje. Dodajte soda bikarbonu i integralno brašno. Mešajte dok se ne formira kruta smesa. Zamesite testo ili mešajte dok se brašno ravnomerno ne umeša. Razvaljajte testo valjkom i pomoću kalupa za kolačiće izrežite oblike koji vam se sviđaju. Potom keksiće pecite otprilike 15 minuta. Za glazuru umutite masnoću slanine i puter od kikirikija dok smesa ne bude u potpunosti glatka. Prelijte preko keksića i držite u hladnjaku dok se glazura ne stvrdne.
POSLASTICE OD SLANINE I SIRA
Sastojci:
1 ½ šoljice zobenih pahuljica
1/2 šoljice naseckanog sira
4 trake slanine, prethodno ispečene i iseckane
2 jaja
Postupak:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U zdelu ubacite zobene pahuljice, sir i slaninu. Mešajte sve dok sastojci ne postignu teksturu mrvica. Dodajte dva jaja i mešajte dok smesa ne počne da liči na ljepljivo testu. Brašnom ili sitno samljevenih zobenim pahuljicama posipajte radnu površinu i na njoj razvaljajte testo na približno pet centimetara debljine. Pomoću kalupa za keksiće izrezujte testo u željene oblike. Posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite otprilike 20 minuta. Poslastice ohladite u potpunosti i pohranite u staklenu ili plastičnu posudu.
POSLASTICE BEZ PEČENJA
Sastojci:
1 šojica putera od kikirikija
1 kašičica kokosovog ulja
1 kašičica cimeta
kalup za led
Postupak:
Pazite da kokosovo ulje bude u tečnom obliku. Ako nije, stavite kokosovo ulje u malu posudu na srednje jaku vatru i kuvajte dok se ne istopi. Dodajte mu kikiriki maslac i cimet. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka i ne bude temeljno izmešana. Smesa treba da bude gusta, ali da se može izliti u kalup. Potom, izlijte smesu u kalup za led i zamrznite. Ako želite možete ih pažljivo ukloniti iz kalupa i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču jer, u suprotnom, vrlo brzo omekšaju.
Bonus video:
(Espreso/Journal.hr)