Foto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

isprobajte

DA LI BISTE PROBALI PIVSKE POGAČICE? Kažu da nisu ZA SVAKOGA, otkrivamo RECEPT

Pečemo 7-9 minuta dok ne dobijemo smeđe vrhove

Objavljeno: 03.12.2021. 16:46h

Potrebni sastojci:

suvi kvasac, 2,5 kašike

pivo, 340 ml zagrejano (45°C)

med, 2 kašike

brašno, 3,5 kašike

so, 1 kapika

soda bikarbona, 1/2 šolje

jaja, 1 komad

krupna so

Uputstva po koracima:

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Zagrejmo peć na 230°C. Posudu za pečenje prekrijemo papirom za pečenje.

Za to vreme ulijemo pivo u standardni mikser, dodamo suvi kvasac i med, te mešamo. Pričekamo 5-10 minuta da se kvasac podigne.

Veliki lonac napunimo s vodom (oko 7,5 litara) i pričekamo za zavri. Za to vreme u manjoj posudi umutimo jaje i dve kašike vode.

Dodamo brašno i sol u mikser. Mesimo oko 3 minute dok se testo ne spoji u jednu kuglu. Ako smesa postane lepljiva dodajemo brašno (kašiku po kašiku) dok ne dobijemo gnjecavu smesu.

Na ravnoj površini valjamo komadiće testa tako da dobijemo male kuglice.

Pažljivo dodamo sobu bikarbonu u lonac s vodom koja je prokuvala. Ostavimo na srednje jakom plamenu.

Ubacujemo kuglice od testa, kuvamo 30-ak sekundi pa ih izvadimo i ostavimo da se ohlade.

Poslažemo kuglice na papir za pečenje (pazimo da se ne dodiruju) i polijemo smesom od jaja koju smo prethodno pripremili. Na kraju prekrijemo i malo krupne soli.

Pečemo 7-9 minuta dok ne dobijemo smeđe vrhove.

(Espreso)