Foto: Zorana Jevtić

jeste li znali?

OVO POVRĆE SRBI STAVLJAJU U BAŠ SVAKO JELO, A RUSKINJA TVRDI DA JE OPASNO: Jedite ga sa OPREZOM

U sirovom obliku ovo povrće može biti opasno zbog visokog sadržaja grubih vlakana

Objavljeno: 02.12.2021. 10:37h

Šargarepa se često preporučuje da bude uključena u ishranu, jer sadrži veliku količinu vitamina. Međutim, u slučaju nekih bolesti ovo povrće treba koristiti s oprezom! O tome je u intervjuu za "aif.ru" govorila klinička genetičarka i nutricionista Svetlana Perez de Montes Raterik.

- Šargarepa je odlično korenasto povrće koje može biti veoma korisno kao dodatak u ishrani. Kao takvo, povrće ne nosi nikakvu štetu, ali postoje neke kontraindikacije za njegovu upotrebu. Na primer, pankreasu i jetri je izuzetno teško da obrađuju vitamin A, koji se u velikim količinama nalazi u korenastom povrću u obliku beta-karotena. Zbog toga, pacijenti koji pate od bolesti ovih organa treba sa opreznošću da konzumiraju ovu namirnicu - objasnila je Svetlana.

foto: Printscreen/facebook

Osim toga, prema rečima stručnjaka, sirova šargarepa može biti opasna zbog visokog sadržaja grubih vlakana. Pored toga, sok od takvog svežeg povrća može da iritira sluzokožu želuca, kao i da pogorša stanje u prisustvu čira na želucu. Pacijentima sa ovom dijagnozom se ne preporučuje da jedu šargarepu čak ni kuvanu.

Takođe, specijalista ističe da šargarepu treba sa oprezom jesti ako bolujete i od akutnog pankreatitisa, hronične bolesti jetre, dijabetes melitusa, kolitisa i gastritisa.

(Espreso)