zdravlje
INTEGRALNE NAMIRNICE: Imaju prednosti ali i MANE, pazite na OVO!
Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi
Ako ste od onih koji svoju ishranu baziraju na zdravim namirnicama, među kojima je i integralna hrana onda treba da znate sledeće… Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celo. Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranjivost, a zdravstvena korist je višestruka.
Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola, a dodatna korist su i vitamini. Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.
Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspješno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.
Umerena konzumacija
Ne bi trebalo da jedete više od tri komada pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – ona i dalje ima isto kalorija kao bela testenina, prenosi Ljepota&Zdravlje.
Bonus video:
(Espreso/Zadovoljna.rs)