otkriveno
SEZONA SUVOG VOĆA JE OTVORENA, A DA LI JE ONO ZAISTA I ZDRAVO? Iznenađujuće reči lekara
Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola
Voće i povrće su važan deo ishrane, nekome je ovo rutina, a nekome je pak neophodan trud kako bi ove namirnice uključili u ishranu.
Suvo voće bi ovde moglo da pomogne. Slatko je i može neobavezno da se gricka u brojnim situacijama.
Da li je suvo voće zdravo?
Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Takođe, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono obezbeđuje oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija - objašnjava nutricionista-lekar Ejmi Šapiro za Real Simple.
Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola.
Koji su nedostaci konzumiranja suvog voća?
- Budući da je suvo voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.
Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suvog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.
Najzdraviji način konzumiranja suvog voća
- Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, iseckate veće komade sušenog voća i pomešate sa orašastim plodovima - preporučuje Šapiro.
(Espreso)