OTKRIVAMO
OVE DVE NAMIRNICE PREDNJAČE SA VITAMINOM C, A NIKADA NE BISTE POMISLILI NA NJIH: Evo kako ih trebate unositi
Dnevno bi trebalo uneti 75 miligrama ovog vitamina, i to pre svega iz svežeg voća i povrća
Priznaćete da kada neko kaže vitamin C, odmah pomislite na citruse poput, pomorandži, limuna, grejpfruta...
I istina je - ovo voće obiluje vitaminom C.
Međutim, ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve:
1. Dunja
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu i pomorandži.
Svi kažu da je bolja mačka od ćerke: Tiktokerka ljubomorna na majku jer izgleda kao njena drugarica
Sadrži i vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor.
Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
Ova voćka je izuzetno zdrava i prava je blagodet za organizam, pa bi zbog toga trebalo korititi vreme dok je ima da je konzumiramo u dovoljnim količinama.
2. Paprika
Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida.
Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.
Najzdravija je ako je unosimo svežu, mada je korisna i u obliku zimskih salata.
(Espreso)