Foto: Printscreen

paŽnja

DA LI STE ZNALI ZA JEDINI PRAVI NAČIN KONZUMIRANJA LIMUNA?Otkrivamo i koji

Kora (zest) je najzdraviji deo limuna, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom

Objavljeno: 30.11.2021. 16:42h

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv gripa i prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna ulimunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela - proizvoduu metabolizma proteina.

Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:

foto: Profimedia

* pušačima

* osobama koji su na dijeti

* svima onima koji imaju respiratorne tegobe

* osobe koje pate od dijabetesa

* onima koji pate od gihta

* osobama sa usporenim metabolizmom

* za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda

* osobama koje pate od varikoznih vena

* osobama starijim od 60 godina

Kora (zest) je najzdraviji deo limuna, zbog čega se prepručuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.

(Espreso)