VRHUNSKI
DVA NEODOLJIVA RECEPTA ZA PREBRANAC: 1 sastojak MENJA UKUS, savršeni za VREME POSTA (RECEPT)
Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite "prave mere" ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.
Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka
300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.
Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Evo još jednog, pa odaberite koji vam više "leži"
Sastojci:
700 gr pasulja
1 veći praziluk
1 veći crni luk
ulje
aleva paprika
tucana ljuta paprika
so, biber
lovorov list
biber mleven
biber u zrnu
Priprema:
Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
Ostavite pasulj da se kuva.
Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.
(Espreso / Novosti.rs)