Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

RECEPT

TRADICIONALNI RECEPT ZA PIHTIJE: Savršene za PREDJELO na vašoj TRPEZI (RECEPT)

Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika

Objavljeno: 24.11.2021. 20:38h

Sastojci

2 svinjske nožice

2 juneće nogice

6 zrna biber

2 lista lorbera

1 glavica belog luka

1 veza razne zeleni

mleveni biber

so

Priprema:

Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, opati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i pristaviti da se kuva na tihoj vatri.

Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.

Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo

Napomena:po želji preko mesa mogu se staviti 2 tvrdo obarena jaja i kuvana šargarepa isečena na kolutove, a potom preliti čorbom. Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika.

(Espreso / recepti.com)