ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

JESTE LI ZNALI?

ŠTA SA HRANOM POSLE ARANĐELOVDANA? Neke namirnice mogu da stoje zamrznute danima, 1 NIKAKO ne držite duže od 3!

Hranu je nakon slave bitno čuvati na pravi način i na odgovarajućoj temperaturi, kako se ne bi pre vremena pokvarila

Objavljeno: 21.11.2021. 20:24h

Sezona slava je uveliko u toku, a danas se slavi druga najčešća slava u Srbiji, Aranđelovdan.

Količine hrane koje se pripremaju za slavske trpeze su ogromne, a nakon što gosti odu, hrana se uglavnom skladišti u frižiderima i zamrzivačima, dok se manjim delom baca.

Hranu je nakon slave bitno čuvati na pravi način i na odgovarajućoj temperaturi, kako se ne bi pre vremena pokvarila.

U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje mogu da stoje i nakon slave:

foto: Espreso.co.rs
  • Pečenje može najduže da stoji, do 5,6 dana, a ako se zamrzne i do 2 meseca
  • Zamrznuti gulaš i sarma mogu stajati do 2 meseca
  • Suhomesnati proizvodi takođe se mogu iskoristiti do 10 dana nakon slave
  • Ruska salata se čuva u frižideru do 3,4 dana
foto: Profimedia

Sa kolačima treba biti oprezan, i sem u slučaju zamrzavanja, trebali bi se ubrzo nakon slave pojesti

  • Zamrznuti kolači mogu stajati i do 2 meseca
  • Baklava do 3,4 dana
  • Kolači sa šlagom u frižideru traju do 3 dana

(Espreso/ Vanja P.)