ilustracija, Foto: Zorana Jevtić
JESTE LI ZNALI?
ŠTA SA HRANOM POSLE ARANĐELOVDANA? Neke namirnice mogu da stoje zamrznute danima, 1 NIKAKO ne držite duže od 3!
Hranu je nakon slave bitno čuvati na pravi način i na odgovarajućoj temperaturi, kako se ne bi pre vremena pokvarila
Objavljeno: 21.11.2021. 20:24h
Vanja Pejić
Sezona slava je uveliko u toku, a danas se slavi druga najčešća slava u Srbiji, Aranđelovdan.
Količine hrane koje se pripremaju za slavske trpeze su ogromne, a nakon što gosti odu, hrana se uglavnom skladišti u frižiderima i zamrzivačima, dok se manjim delom baca.
Hranu je nakon slave bitno čuvati na pravi način i na odgovarajućoj temperaturi, kako se ne bi pre vremena pokvarila.
U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje mogu da stoje i nakon slave:
- Pečenje može najduže da stoji, do 5,6 dana, a ako se zamrzne i do 2 meseca
- Zamrznuti gulaš i sarma mogu stajati do 2 meseca
- Suhomesnati proizvodi takođe se mogu iskoristiti do 10 dana nakon slave
- Ruska salata se čuva u frižideru do 3,4 dana
Sa kolačima treba biti oprezan, i sem u slučaju zamrzavanja, trebali bi se ubrzo nakon slave pojesti
- Zamrznuti kolači mogu stajati i do 2 meseca
- Baklava do 3,4 dana
- Kolači sa šlagom u frižideru traju do 3 dana
(Espreso/ Vanja P.)