SLATKIŠ
ZASLADITE ARANĐELOVDAN KAKO DOLIKUJE: Vaša OMILJENA bajadera gotova DOK TREPNETE (RECEPT)
Osim dobrog druženja koje je na slavama zagarantovano, vrlo je važno da slavska trpeza bude bogata i obilna kako i priliči srpskoj gastronomiji
Kasna jesen i zima su tradicionalno obeleženi slavskom astmosferom, od Svete Petke pa sve do Svetog Jovana mnogobrojne slave uveseljavaju domove svih pravoslavnih građana u Srbiji.
Osim dobrog druženja koje je na slavama zagarantovano, vrlo je važno da slavska trpeza bude bogata i obilna kako i priliči srpskoj gastronomiji.
Od predjela i raznovrsnih salata, rolata i kiflica, preko supe, čorbe i sarme, pečenja, roštilja i ribe do najslađeg slavskog dela - kolača.
Iako pravljenje domaćih kolača zna da oduzme mnogo vremena, ne postoji niti jedan kupovni koji ih može zameniti.
Zato smo za vas pripremili brzi recept za neizostavne slavske bajadere.
Potrebno vam je:
16 kašika vode
1 margarin
650gr šećera
300gr oraha
300gr mlevenog keksa
80gr čokolade za fil
100gr čokolade za glazuru
Priprema:
Vodu, margarin i šećer stavite na ringlu da se istopi, povremeno mešajte kako bi se masa brže sjedinila. Kada se margarin i šećer istope, šerpu sklonite sa ringle, i polako dodajte orahe i keks. Mešajte dok ne dobijete gustu smesu.
Pripremljenu smesu podelite na dva jednaka dela i u jedan dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari.
U pleh obložen folijom sipajte svetli fil (bez čokolade) i ostavite da se stegne, tamni (sa čokoladom) fil dodajte nakon što se svetli stegne, kako se ne bi pomešali.
Kada se smesa dobro stegne izvadite je tako da svetli fil bude na gornjoj strani, prelijte glazurom od čokolade i ostavite da se stegne u frižideru.
Najbolje bi bilo da ostavite bajaderu da se stegne preko noći, međutim, ako ste nestrpljivi možete je servirati i već posle 3 sata hlađenja.
Isecite i servirajte bajaderu po želji.
(Espreso / Srbija Danas)