Slani štapići, Foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

SAVRŠENSTVO

VAŠI OMILJENI SLANI ŠTAPIĆI KAO IZ PEKARE: Cela kuća će ZAMIRISATI, ne možete da im ODOLITE (RECEPT+VIDEO)

Išarajte belim slanim prelivom i vratite u uključenu rernu na još 5 minuta

Objavljeno: 19.11.2021. 19:54h

Sastojci:

- 40 gr svežeg kvasca (10 gr. suvog)

- 2 kašičice šećera

- 1,5 kašičica soli

- oko 700 gr brašna (meko brašno tip 400, 500..)

- 350 ml mlakog mleka

- 100 ml ulja

Za bele šare:

- pola kašike soli

- 2 kašike brašna

- oko 5 kašika vode(hladne)

- na vrh kašičice praška za pecivo ili soda bikarbona

Priprema:

Sve izmešajte. Razmutite kvasac sa mlekom i šećerom, dodajte ulje i brašno, so. Zamesite meko testo i ostavite 5 minuta da stoji. Premesite i ostavite 20-30 minuta da naraste. Podelite na male jufkice od 100 gr. - 120 gr.(dobije se 10 kifli).Premesite svaku i ostavite da stoje 5 minuta. Razvucite svaku tanko i dugačko (oklagiju namažite samo na početku uljem)umotajte i još po radnoj površini istrljajte da se fino oblikuje. Slažite na tepsiju sa pek papirom ili podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da stoji(prekriveno)oko 30 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok fino ne porumene. Išarajte belim slanim prelivom i vratite u uključenu rernu na još 5 minuta. Vruće premažite uljem.

(Espreso / Šerpicarecepti)